Najnovije

AMERI U PARANOJI: Moskva radi na najsavremenijem raketnom sistemu, Putin će nam srušiti sve satelite!

Amerikanci su u panici da će im ruski predsednik Vladimir Putin srušiti sve satelite koje kruže oko Zemlje. Vašington je u strahu nakon što je Rusija prošle nedelje uspešno testirala raketni sistem "nudol", koji može da pogodi bilo koji satelit i ostavi SAD bez komunikacionih, vojnih i špijunskih sprava.

Putin (Foto: Jutjub)

Slaba tačka GPS

Antisatelitski projektil lansiran je u sredu iz vojne ustanove "Plesetsk", a ceo manevar pratili su Amerikanci preko svojih satelita, koji su i potvrdili da je test bio uspešan. - To je veliki korak za Rusiju, čiji predsednik već uveliko modernizuje strateški arsenal - naveli su američki vojni zvaničnici. Kremlj tvrdi da je u pitanju novi sistem koji čine rakete dugog dometa, poput antiraketnog sistema S-500, i naglašava da će služiti isključivo u odbrambene svrhe. Međutim, Pentagon, koji takođe poseduje slične rakete, u strahu je da će Putin nauditi američkoj odbrani. - Mogli bi da nam unište GPS sistem, telekomunikacije, osmatračke i naučne satelite. Uništenje GPS upropastilo bi našu vojsku budući da koristimo oružje navođeno preko tog sistema. To bi nam razbilo odbranu - naveo je bivši zvaničnik Pentagona Mark Šnajder za "Vašington fri bikon". Američka štampa podseća da je komandant američke ratne i svemirske avijacije Dejvid Bak još u martu govorio o opasnosti od ruske "nudol" rakete.
- Moskva vidi zavisnost naše vojske od svemirskih sprava kao ranjivost i slabu tačku. Zato se Rusija trudi da razvije i osnaži svoje antisvemirske kapacitete - rekao je Bak.
Takođe, Obaveštajna odbrambena agencija SAD je prvi put u februaru prošle godine upozorila Kongres na "nudol" projektile. - Jačanje svemirske odbrane jedan je od najznačajnijih segmenata ruske vojne doktrine. Putin otvoreno govori o tome da ruska vojska treba da ima antisatelitsku odbranu i radi na istraživanju u vezi sa tim - naveli su američki obaveštajci.

I Kinezi pretnja

Inače, Rusija je dosad koristila antiraketni sistem "amur", čiji je "nudol" naslednik. Prethodna verzija razvijena je u Sovjetskom Savezu, a u upotrebu je ušla 1990. I "amur" i "nudol" mogu da nose nuklearne bojeve glave, a o performansama novog sistema, na kome se radi od 2013, malo šta je poznato. Prvi uspešan test "nudol" antisatelitske rakete izveden je u novembru prošle godine, ali SAD sve do sada to nisu potvrdile. Pre Rusije i Kina je testirala svoju antisatelitsku raketu "dong neng-3", koja takođe predstavlja pretnju Americi i njenim satelitima u Zemljinoj orbiti.
Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA