Najnovije

MIROVIĆ ZA PREMIJERA AP VOJVODINE: A evo i ko još čeka u redu za parče vlasti

Novi premijer Vojvodine najverovatnije će biti Igor Mirović, potpredsednik Srpske napredne stranke, koja je ubedljivo pobedila na pokrajinskim izborima.

Igor Mirović (Foto: JuTjub)

Prema saznanjima iz redova naprednjaka, on je zasada praktično jedini kandidat za tu funkciju i gotovo svi u vrhu stranke tipuju na njegov izbor, prenose Novosti. Prema ovim navodima, unutarpartijske konsultacije o budućim kadrovskim rešenjima za vojvođanski parlament i vladu počeće iduće srede. Tada bi trebalo da bude poznato i s kojim strankama će naprednjaci formirati vladajuću koaliciju, pošto je potpredsednik SNS-a Nebojša Stefanović već najavio široki savez.
Iako i sami imaju većinu (63 poslanika od ukupno 120), izvesno je da će se naprednjačkom bloku pridružiti SVM sa svojih šestoro poslanika, a da će Ištvan Pastor ostati na čelu pokrajinskog parlamenta. Naprednjaci kažu da su spremni da razgovaraju i sa drugim partijama. "Nije nam cilj da vladamo sami", tvrdi član Glavnog odbora SNS Vladimir Galić. "O koaliciji ćemo razgovarati sa svim strankama spremnim da podrže naš program, koji podrazumeva bolju poljoprivredu, industriju, infrastrukturu i zdravstvo. Važan je i jasan diskontinuitet u odnosu na vlast DS-a", kaže Galić. O eventualnom ulasku Čankovih ligaša u novu vladajuću koaliciju naprednjaci se zasada ne izjašnjavaju, ali je tu mogućnost nedavno prvi pomenuo Pastor. U LSV, koji je osvojio devet mandata, ne očekuju da će uopšte dobiti poziv za razgovor, a ukoliko se to i dogodi, sumnjaju da će dve stranke moći da približe stavove o Vojvodini. "Ako uopšte dobijemo poziv iz SNS za razgovor, LSV ne namerava da menja svoje stavove o autonomiji Vojvodine", kaže Bojan Kostreš, zamenik predsednika te stranke i dodaje da je za LSV "kompliment to što nas Pastor priželjkuje i u novoj vlasti".
Socijalisti i radikali čekaju poziv naprednjaka, i to sa željom da njihov eventualni ulazak u pokrajinsku koaliciju bude preslikan na Novi Sad i ostala mesta u pokrajini.

Formirana opozicija

Od ukupno devet stranaka i koalicija koje su ušle u pokrajinski parlament, do sada su se Pajtićeve demokrate (10), "Dosta je bilo" Saše Radulovića (7), Mađarski pokret (2) i Zeleni (1) izjasnili da neće podržati novu vlast. Izvor: Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA