Najnovije

NATOSLAVIJA: Vujanović, Kitarović i Pahor o bezbednosti u regionu

Predsednici Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, Filip Vujanović, Kolinda Grabar Kitarović i Borut Pahor, poručili su danas sa foruma o bezbednosti u Budvi pod nazivom "To Be Secure" (Da budemo sigurni) da je stabilnost tzv. "Zapadnog Balkana" od velikog značaja za bezbednst u Evropi.

Vujanović - Kitarović - Pahor (Foto: Fejsbuk)

Vujanović je rekao da je važno da Crna Gora postane članica NATO što pre kako bi se videlo da se prihvataju, poštuju i vrednuju reforme na području obrane i društva, te da veruje da će sve članice brzo ratifikovati pristupni protokol. "Ovo je osetljivo razdoblje u mnogim globalnim izazovima, ali i razdoblje u kojem politika proširenja pokazuje da na te globalne izazove odgovara na odgovoran način", rekao je on na panelu predsednika poslednjeg dana političkog i bezbednosnog foruma u Budvi. Hrvatska predsednica je navela da je za Hrvatsku veoma bitno članstvo Crne Gore u NATO-u i EU jer se time osnažuju granice i ceo prostor južnog krila NATO i EU, te da je poziv za članstvo Crnoj Gori izvanredan signal i poruka za sve, prenosi Hina. Čestitajući Crnoj Gori na pozivnici za NATO poručila je da u ovoj fazi pristupanja Crna Gora treba da razmišlja o postpristupnoj strategiji, o tome kako će se profilisati kao država nakon ulaska u Alijansu i EU, šta će im biti državni ciljevi i kako će ih postići.
Slovenački predsednik Borut Pahor rekao je danas da je "Zapadni Balkan" prirodni teren za proširenje EU i istakao da, zbog osetljivosti regiona, proces proširenja ne bi trebalo da bude samo tehnički proces, već da proširenje podrazumeva i zahtevan politički proces. On je, u obraćanju na bezbednosnoj konferenciji u Budvi, kazao da uspeh proširenja zavisi od posvećenosti EU i NATO, kao i od bezrezervne posvećenosti svake zemlje u regionu rešavanju bilateralnih i multilateranih pitanja koja bi mogla da ometu uspešan tok pregovora, prenosi STA. "To razumevanje je ključno za očuvanje mira i stabilnosti u regionu", istakao je Pahor. Pahor je ocenio da članice NATO u regionu imaju odgovornost da više sarađuju te da treba da urade sve kako ne bi došlo do bezbednosnih problema na zapadnom Balkanu. "Poštujemo odluku Srbije da ne aplicira za NATO s kojim sarađuje, ali i Crne Gore da aplicira", rekao je Pahor, prenosi Hina. On je dodao da bi bilo važno da Bosna i Hercegovina aplicira za NATO jer bi taj zahtev, prema njegovoj oceni, značio bolju bezbednost u regionu. Predsednici su se fokusirali na samit NATO u Varšavi u julu, a razgovarali su i o saradnji između EU i Jugoistočne Evrope i drugim aktuelnim pitanjima. Tri predsednika juče su održali sastanak posvećen pripremama za samit zemalja učesnica procesa Brdo-Brijuni koji će biti održan u Sarajevu krajem maja. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA