Najnovije

STRATEGIJA ZAPADA ZA RUSIJU: Pokreni rat, ali nemoj da ga objaviš, i čekaj da Moskva prva pogreši!

Predsednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil su se u avgustu 1941. sastali da bi razgovarali o politici prema Nemačkoj i Japanu. Čerčil je kasnije pričao da je Ruzvelt šapnuo:"Ja ću pokrenuti rat, ali ga neću proglasiti."

Putin i Obama (Foto whitehouse.gov)

Tako i danas imamo rat protiv Rusije u Ukrajini, i na sirijsko-turskom frontu, slanje oružanih signala u Crnom i Baltičkom moru, i sveopšti rat protiv ruskog kapitala. Za Zapad, nema objave rata, a za Rusiju, nema povratka.
Na samitu u Sankt-Peterburgu prošle sedmice Putin je naglasio da će biti neizbežnih posledica ukoliko se nastavi politika jednostranih akcija i samovoljnih koraka u međunarodnoj areni. Govoreći o posledicama, Putin misli na neobjavljeni rat Zapada protiv Rusije, koji treba da preduhitri njenu odbranu. "Ako nastavimo da postupamo po ovoj logici i ako napetost eskalalira, jednog dana će doći do hladnog rata".
Ali Putin ne misli samo na Hladni rat: "Ne znam dokle bi moglo da dovede raspoređivanje raketne odbrane SAD u Evropi, ali sigurno znam da ćemo morati da odgovorimo", rekao je Putin.
Prema ruskim izvorima, zaključak ruskih generala i štaba u Kremlju je da Vašington danas prati Ruzveltovu taktiku, a da nju favorizuje i Hilari Klinton. Dokazi pokazuju da je Ruzvelt planirao ekonomske sankcije protiv Japana, najpre protiv trgovine strateškim mineralima, zatim protiv japanskog of-šor novca i kapitala, i na kraju protiv prodaje nafte, u cilju izazivanja rata u Pacifiku.  Putin je u vezi toga, kada je govorio o Donaldu Trampu i Hilari, naveo da je sa Bilom Klintonom u vreme kada su sarađivali imao veoma dobar odnos."A što se tiče gospođe Hilari, možda ona ima svoj pogled na razvoj rusko-američkih odnosa." Cilj Međunarodnog ekonomskog foruma (SPIEF) održanog u Sankt-petersburgu prošle nedelje bio je da upozori Evropljane da ne precenjuju svoje ili američke sposobnosti u borbi protiv Rusije; niti da potcenjuju ruske sposobnosti i namere da se uzvrati. Ove godine je na forumu potpisano rekordnih 332 spoorazuma u vrednosti od 15 milijardi dolara, a u Peterburgu se okupilo rekordnih 12.000 učesnika iz 130 zemalja. Na sastanku sa šefovima stranih korporacija, Putin je rekao da je Rusija u prednosti jer zna meru sposobnosti svojih neprijatelja, dok Evropa i SAD ne razumeju ruske namere. Putin je priznao da Amerikanci imaju snage, posebno u ekonomskom ratu, ali cenu plaća Evropa koji ne može da podnese gubitke kao što može Rusija, i nema vojne sposobnosti kao Rusija. Neki evropski privrednici u Petrogradu su sa skepsom, a neki čak sa prezirom govorili o mogućnostima ruskih privrednika da izdrže rat. Prema jednom međunarodnom bankaru iz Londona, "znamo da najveći ruski oligarsi više vole život na Zapadu nego u Rusiji. Rat ih od uzora pretvara u parije. Ali, politički oni su impotentni. U Moskvi ne postoji lobi za mir u korist SAD". Ovaj bankar je dodao da oni ne veruju ni da su lideri ruskih državnih banaka i korporacija koje kontroliše država sposobniji za ekonomski rat od oligarha i kao dokaz navode neuspeh ruskog Ministarstva finansija i državnih banaka u pokušaju izdavanja evroobveznica u poslednjoj nedelji maja, čiju je kupovinu sprečila američka vlada. Prvi pokušaj izdavanja obveznica je propao u februaru, a drugi nije uspeo da postigne cilj prodaje 3 milijarde dolara, jer su dve organizacije koje se bave trgovinom obveznica Euroclear i Clearstream, sabotirale prodaju jer nisu na vreme dostavile svoje garancije. Prodato je oko 1,75 milijardi, a zato je većina stranih investitora, koji su hteli da kupe ruske obveznice odustala.Izvor dodaje: "Bilo je ozbiljne neodgovornosti u Ministarstvu finansija Rusije i VTB u Moskvi. Trebali su da provere i dobiju trgovinske garancije unapred. Ništa ne može jasnije da ilustruje kako SAD vode svoj rat, i kako Rusi, na civilnoj strani, nisu u stanju da uzvrate. Rusi kažu da se pridržavaju pravila na tržištu. Oni koriste reči, i izgleda da ne razumeju da SAD protiv njih vode dobro koordinisan specijalni rat."
Izvor: Kurir/johnhelmer.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA