Najnovije

"OBJAVA RATA" UZ OSMEH: Kim DŽong-Un se smeje dok gleda testiranje rakete u znak odmazde Americi (VIDEO)

PJOPGJANG - Severna Koreja je lansirala novi balistički projektil oko 11 sati i 30 minuta juče pre podne po lokalnom vremenu, iz podmornice koja se nalazila u vodama istočno od Korejskog poluostrva.

Kim DŽong-Un (Foto: Jutjub)

Objavljen je i snimak lansiranja rakete a na njemu se vidi kako se vođa Severne Koreje Kin DŽong-Un smeje dok gleda raketu, prenosi "Dejli mejl".

Međutim, iako on izgleda zadovoljan lansiranjem, došlo je do problema u ranoj fazi leta rakete. Ona je eksplodirala pre pada u more.

Generalštab vojske Južne Koreje objavio je da je severnokorejska raketa lansirana oko 11 sati i 30 minuta pre podne po lokalnom vremenu, iz podmornice koja se nalazila u vodama istočno od Korejskog poluostrva.

Novo lansiranje je usledilo dan nakon odluke SAD i Južne Koreje o raspoređivanju antiraketnog sistema koji bi trebalo da odgovori na pretnje Pjongjanga.

SAD su uvele sankcije protiv najviših severnokorejskih funkcionera uključujući lidera Kim DŽong-Una, što je Pjongjang ocenio kao "objavu rata" i najavio odmazdu.

Američki Stejt department osudio je Severnu Koreju zbog ispaljivanja balističke rakete i upozorio da ovo raketno testiranje predstavlja kršenje rezolucija Saveta bezbednosti UN.

"Pozivamo Severnu Koreju da se uzdrži od poteza koji dalje podižu tenzije u regionu i da se umesto toga fokusira na preduzimanje konkretnih koraka u pravcu ispunjavanja svojih međunarodnih obaveza", saopštio je Stejt department, prenosi Rojters.

SAD prate situaciju u bliskoj koordinaciji sa regionalnim saveznicima i partnerima, dodaje se u saopštenju.

Na ovu vest je reagovao i japanski premijer Šinzo Abe, ocenivši da to predstavlja "jasno prkošenje rezolucijama Saveta bezbednosti UN", objavila je agencija Kjodo.

"Trebalo bi da oštro osudimo lansiranje radeći zajedno sa međunarodnom zajednicom", rekao je Abe i dodao da ovo lansiranje nije značajno narušilo nacionalnu bezbednost Japana. Izvor: Blic/Dejli mejl, Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA