Najnovije

IZBACUJU RUSIJU SA OLIMPIJADE?! Peskov: Štitićemo naše sportiste svim sredstvima!

Deset Zapadnih zemalja, predvođenih SAD-om pokušavaju da u potpunosti uvedu "sportske sankcije" Rusiji pred Olimpijske igre u Riju.

Dmitrij Peskov (Foto: RIA Novosti)

Borba protiv dopinga je prioritet za Rusiju, ali sankcije protiv nevinih sportista su nepravedne, a politizacija sporta je neprihvatljiva, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Kako je rekao, sam predsednik Rusije Vladimir Putin je u više navrata govorio da je korišćenje dopinga u sportu nedopustivo, kao i da se ulažu veliki napori kako bi se stalo na put svima koji to čine, međutim, nepravedno je sankcionisati sportiste koji su nevini i koji imaju puno pravo da nastupaju na sportskim događajima. Upitan da prokomentariše članak NJujork tajmsa u kojem se navodi da 10 zemalja zahteva od Međunarodnog olimpijskog komiteta da zabrani učešće svih ruskih sportista na predstojećim Olimpijskim igrama u Riju, Peskov je rekao da je u pitanju veoma ozbiljna tema, kao i da se ne treba voditi medijskim objavama već izjavama zvaničnika. Rusija u svom arsenalu ima čitav niz zakonskih sredstava kako bi zaštitila interese ruskih sportista, a Moskva je spremna da ih u potpunosti upotrebi, izjavio je on. Peskov je takođe odbacio sve navode medija da je ruski predsednik, uoči Olimpijskih igara u Sočiju, zahtevao od ruskih sportista da pobede, odnosno da uzmu najveći broj medalja.

Optužba Svetske antidoping agencije

Svetska antidoping agencija objavila je danas izveštaj u kom se Moskovska antidoping laboratorija optužuje da je štitila ruske sportiste koji su uzimali doping tokom Olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju. Istovremeno, kako se navodi, Ministarstvo sporta Rusije je nadgledalo i odobravalo manipulacije rezultatima sportista, dok je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) učestvovala u mahinacijama i planirala zamenu uzoraka doping testova ruskih atletičara tokom Olimpijade u Sočiju. Prema izveštaju, ruski ministar sporta Vitalij Mutko bio je u toku sa svim dešavanjima. Ističe se i da su pored Zimskih olimpijskih igara u Sočiju dopinzi korišćeni i na Svetskom prvenstvu u atletici 2013. godine, na Univerzijadi u Kazanju 2013. godine, kao i na Svetskom prvenstvu u vodenim sportovima, takođe u Kazanju, 2015. godine. Takođe, navodi se da Moskovska antidoping agencija nije imala izbora, te je bila primorana da učestvuje i odobrava sistematsko korišćenje dopinga. Uz ove optužbe otvoreno su stale SAD, Nemačka, Španija, Japan, Švajcarska i Kanada, dok se ostalih četiri države i 20 udruženja sportista, koji navodno podržavaju ovu inicijativu ne imenuju u izveštajima. Izvor: rs.sputniknews.com/Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA