Najnovije

The National Interest: Ruski Su-35 je možda najbolji avion za vazdušnu borbu u istoriji!

Avion kompanije „Suhoj“ Su-35 mogao bi da postane moćan rival avionima F-15, Eurofighter i Rafale. Taj lovac po nekim karakteristikama prevazilazi vojne avione NATO pete generacije, ocenio je uticajni i respektabilni američki list The National Interest.

Su'35 (Foto: xinhua)

 Taj avion ima neprevaziđene manevarske sposobnosti zahvaljujući motorima sa upravljivim vektorom potiska u svim pravcima, naglašava N1. Mlaznice reaktivnih motora „AL-41F1S“ kompanije „Saturn“ u letu mogu nezavisno da se pomeraju u različitim pravcima, što pomaže avionu da postigne odgovarajući ugao bočnog nagiba i omogućava veoma veliki ugao napada. Zahvaljujući toj tehnologiji, Su-35 može da se kreće u jednom pravcu, dok njegov nos gleda u drugom pravcu. Takvu mogućnost ima samo jedan aktuelni zapadni lovac - F-22 Raptor, koji pripada petoj generaciji.
Maksimalna brzina Su-35 iznosi 2,25 Maksa (2.500 kilometara na sat) na velikoj visini - što je veće od brzine F-35. Najmasovniji lovac četvrte generacije F-16 takođe zaostaje za Su-35 po tom pokazatelju. Jedna od najvećih prednosti Su-35 u poređenju sa lovcima-prethodnicima koja čini ovog lovca teškom metom jeste sistem za elektronsku borbu L175M „Hibini“, koji ometa radare protivnika, deformišući njihove talase i šaljući njihove rakete u lažnom pravcu, navodi se u članku.
Ruski avion nije lošiji od najboljih zapadnih lovaca četvrte generacije - ako nije i bolji. Brzina Su-35 i veliko borbeno opterećenje omogućava mu da vodi borbu van granica direktne vidljivosti. A manevarske sposobnosti i sredstva za elektronsku borbu Su-35 pomagaće mu da izbegava protivničke rakete.
„Ako nevidljivi lovac F-35 uđe u vazdušni duel sa Su-35 na maloj udaljenosti, naći će se u velikom problemu“ - piše N1.
Su-35 bi mogao biti najbolji avion za vazdušnu borbu u istoriji i odlično sredstvo za dostavljanje raketa do cilja, smatra autor članka.
Rusko Ratno vazduhoplovstvo u ovom trenutku ima 48 Su-35, međutim, njihov broj će se više nego udvostručiti u narednih pet godina. Za ruskog lovca postoji interesovanje i u inostranstvu - Kina je naručila 24 aviona, još 10 hoće da kupi Alžir. Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA