Najnovije

PLJUŠTE UVREDE: Dodik sasuo austrijskom ambasadoru da je smotan, a pokušava da igra nekog važnog špijuna!

Politiku koju sprovode vlasti Republike Srpske (RS) Austrija smatra vrlo ozbiljnim problemom, prenela je Hina.

Milorad Dodik (Foto: Ria)

Osim toga, komunikacija u odnosima između Beča i Banjaluke pala je na tako nizak nivo da se predsednik RS-a Milorad Dodik i austrijski ambasador u BiH Martin Pamer "časte" otvorenim uvredama.
Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurc otvoreno je upozorio kako je ono što radi Dodik secesionizam koji može samo pouzrokovati štetu za BiH tako i oba njena entiteta.
"Nema ničega što investitore plaši više od nesigurnih prilika i atmosfere destabilizacije i konflikta", kazao je Kurc u intervjuu koji u četvrtak prenosi sarajevski "Dnevni avaz". 
Šef austrijske diplomatije dodatno je upozorio kako "nacionalistički nabijena secesionistička retorika" neće stvoriti niti jedno novo radno mesto. 
Komentarišući pripreme za referendum koji će u RS biti održan 25. septembra, Kurc je podsetio na jasan stav koji su o tome zauzele SAD i EU. 
Ustavni sud je doneo odluku da je 9. januar kao dan Republike Srpske neustavan. 
„Odluke državnih sudova moraju se poštovati", rekao je Kurc i podržao na taj način poruku koju je ranije ove sedmice poslao i ambasador Austrije u BiH Pamer. 
Zbog te poruke Pamer se, naime, našao na meti novog, kako se navodi, Dodikovog verbalnog ispada. 
Predsednik RS-a je u intervjuu za komercijalnu sarajevsku TV 1 Pamera nazvao "smotanim austrijskim ambasadorom koji pokušava da igra nekog važnog špijuna". 
To se, kako se navodi, dogodilo samo dva dana nakon što je Dodik ambasadorku SAD u BiH Mauren Komark optužio za mešanje u unutrašnje stvari BiH zbog njenog jasnog protivljenja referendumu u BiH. 
Za razliku od Komarkove, austrijski je ambasador je predsedniku RS odlučio da odgovori jezikom koji je svima jasan. 
"Dodikov nastup i njegova nepredvidivost podsećaju me na pojam koji su mi prijatelji pojasnili, a koji postoji u jezicima u BiH. To je pojam - uličar", kazao je Pamer. 
Poručio je da Dodikovi ispadi, iako mogu delovati zabavno, nisu baš neka preporuka za BiH "kao ni za kulturom tako bogato i ponosno srpstvo". 
Austrijskom ambasadoru je nejasno zašto se Dodik uporno svađa sa svetom kada mu je već tako nužna finansijska podrška iz inostranstva te je zaključio da se novac umesto za referendum može puno bolje iskoristiti za otvaranje novih radnih mesta. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA