Najnovije

KAMPANJA U HRVATSKOJ: Sve stranke se slažu jedino u negativnom stavu prema Srbima

ZAGREB- U zahuktaloj predizbornoj kampanji u Hrvatskoj desnica i levica savršeno se slažu samo oko jednog - stava o Srbiji! Jer, i jedni i drugi jedinstveni su u izbornim obećanjima da Srbija neće ući u EU ako ne ukine zakon o regionalnoj nadležnosti i da će bilo koja buduća vlada, leva sa Zoranom Milanovićem ili desna s Andrejom Plenkovićem, blokirati završetak pregovora za poglavlja 23. i 24. ako Srbija ne pristane na hrvatske uslove.

Zagreb (Foto: Jutjub)

Odnos prema komšijama, uz zvučna obećanja o novim radnim mestima i smanjenju PDV-a, zasada su jedine teme koje dominiraju u najdužoj kampanji za prve prevremene izbore u istoriji Hrvatske koji će biti 11. septembra. Za hrvatske političare ove godine nema letovanja, svi su se razbežali po Hrvatskoj, a u turističkim mestima uz najave koncerata popularnih pevača su i poruke političkih stranaka.
Kada je reč o Srbiji, HDZ i SDP se trude da budu što radikalniji i tvrđi, a najava Zorana Milanovića da će, ako formira vlast, razmisliti i o donošenju sličnog zakona o regionalnoj nadležnosti u Hrvatskoj, kako bi procesuirali srpske građane zbog Kosova, nije naišla na veliki odjek u javnosti.
Što se tiče ekonomskih tema, zabrinutost građana je sve veća kada su u pitanju radna mesta jer investicija nema dok bogati stranci samo čekaju priliku da kupe posrnule fabrike. Sledeća godina biće i rekordna za vraćanje dugova, a jedina nada da će se nastaviti porast BDP-a je uspela turistička sezona. Međutim, sve ispod pet odsto, koliko obećava HDZ, neće biti dovoljno ni za vraćanje kamata.
Novo vođstvo HDZ-a tako najavljuje da će otpisati najveći deo dugova blokiranih građana, kojih je već preko 320.000. HDZ najavljuje i smanjenje PDV-a, a vešto je izbegnuto pominjanje moguće devalvacije kune, što je jedan od predloga nemačkog instituta IFO koji je radio ekonomski program stranke na koji se poziva i sadašnje vođstvo.
Sa druge strane, Milanović i njegova leva koalicija ne najavljuju velike promene u odnosu na vreme dok su vodili vladu. Ističu da je tada rešen problem sa "švajcarcima", što je istina, i da je ekonomija krenula nabolje, što i nije istina. Levica bar zasada ne "prosipa" obećanja koje nije moguće ispuniti, tako da se smanjenje PDV-a i drastičan rast ekonomije ne spominju na način kao kod njihovih političkih protivnika.
Kako se izbori bliže pominje se i da velika koalicija desnice i levice nije nemoguća. Navodno i da pojedine države, poput Amerike i Nemačke, nemaju ništa protiv, jer se smatra da je to jedini način da se sprovedu reforme i vrate dugovi.
HDZ se nada da do toga neće doći i da će sa Mostom ostvariti većinu potrebnu za vladanje, a ako dođe do tog scenarija ni manjinski poslanici, poput Milorada Pupovca neće imati ništa protiv saradnje s desnicom i pored ideologije koja ih čini bližima levici i Narodnoj koaliciji koju je oformio SDP sa HNS-om i HSS-om.
Izvor: Večernje Novosti

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA