Najnovije

RUSI POTVRDILI: Naoružavanje Srbije je Putinov prioritet!

Najugledniji moskovski mediji razvejali su nevericu u kojoj se nalazi srpska javnost od objavljivanja vesti da je ruski predsednik Vladimir Putin obezbedio vojno-tehničku pomoć za srpsku vojsku.

Geostrateški potez (Foto: RIA/Pravda)

Ruski dnevni list sa odličnim vezama u Kremlju piše da je vojno-tehnička pomoć Srbiji prioritet Putinove politike. Srbiji će biti isporučeno moderno naoružanje, a srpski oficiri će u Rusiji proći obuku za nove raketne i PVO sisteme. Najugledniji moskovski mediji potvrdili su informaciju o dogovorenoj vojno-tehničkoj pomoći Ruske Federacije našoj zemlji. Dnevni list "Izvestija", koji slovi za list sa najboljim vezama u Kremlju, objavio je da su opremanje i obuka Vojske Srbije trenutno jedan od prioriteta ruske spoljne politike. Kako se navodi, Srbiji će u najkraćem mogućem roku biti isporučeno moderno naoružanje i oprema, a srpski oficiri će u Rusiji proći obuku za korišćenje i održavanje novih raketnih i PVO sistema. Među njima je svakako najznačajniji "buk M2", za koji pojedini zapadni analitičari kažu da je čak i bolji i od legendarnog S-300.

Trn u oku Zapada

Izvestija, pozivajući se na svoje izvore, navodi da će najveći deo ruskog naoružanja Srbiji biti isporučen u vidu donacije, dok će manji deo biti plaćen, ali po ceni znatno nižoj od tržišne. List, takođe, navodi da će srpski oficiri, kako bi brzo savladali rukovanje novom vojnom opremom, biti obučavani u najelitnijim ruskim vojnim školama. Tako je već, tvrdi ovaj list, za srpske oficire spremna Vojna akademija Generalštaba oružanih snaga Rusije u Moskvi, ali i Vojna akademija vazdušno-kosmičke odbrane u Tveru, kao i Vojna akademija PVO u Smolensku. Obuka stručnjaka odvijaće se u okviru priprema za isporuku Srbiji novih sistema naoružanja ruske proizvodnje. Već imamo pozitivno iskustvo u okviru Armijskih igara, na kojima već drugu godinu zaredom srpski timovi nastupaju u različitim disciplinama, a ovo će biti nadogradnja naše saradnje, piše ruska Izvestija. Tragom ove informacije novinari Informera su kontaktirali Ministarstvo odbrane, gde je potvrđeno da su nedavno vođeni razgovori o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane, "što uključuje i isporuku naoružanja, ali i obuku i školovanje". - Razmena oficira u vojnim obrazovnim institucijama realizuje se na osnovu ugovora, a svake godine se potpisuje aneks ugovora koji precizira konkretan oblik školovanja i broj oficira. Vojno-obrazovna saradnja s Rusijom je na jako visokom nivou. Protekle školske godine jedan ruski oficir završio je Komandno-štabno usavršavanje na našoj Vojnoj akademiji, dok su dva oficira iz Srbije završila najviše vojne škole u Rusiji: dvogodišnje komandnoštabno usavršavanje i jednogodišnje generalštabno usavršavanje - navodi se u odgovoru Ministarstva odbrane. Komentarišući ove navode, vojnopolitički analitičar Vlade Radulović ocenjuje da je svaka razmena oficira na najprestižnijim svetskim vojnim akademijama svakako dobrodošla. - Sa NATO već imamo najveći mogući stepen saradnje, pa ćemo ovako pojačati saradnju sa Rusijom i napraviti balans. To je najbolje moguće rešenje za Srbiju. Ova saradnja je i svojevrstan odgovor Rusije na NATO uticaj na Srbiju. U kontekstu stvaranje osovine Ankara - Moskva - Teheran, kao i najave isporuke ruskog naoružanja Srbiji, ova pojačana vojna saradnja može biti trn u oku Zapadu. Oni to neće javno reći, ali sasvim su mogući žestoki prikriveni pritisci - upozorava Radulović.

Obostrano poverenje

Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane, kaže da je od izuzetne važnosti da se naši oficiri školuju u stranim vojnim školama, ali i da se na našoj Vojnoj akademiji školuju stranci. - To što smo na komandnoštabnom i generalštabnom usavršavanju na Vojnoj akademiji imali polaznike iz Rusije, Kine i Sjedinjenih Američkih Država dovoljno pokazuje poverenje u srpski sistem vojnog obrazovanja - zaključuje Šutanovac.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA