Najnovije

Izetbegović podneo zahtev Ustavnom sudu za rešavanje spora između RS i BiH

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović podneo je Ustavnom sudu BiH zahtev za rešavanje ustavnopravnog spora sa Republikom Srpskom zbog odluke o raspisivanju referenduma.

Bakir Izetbegović (Foto: Sinhua)

Ovu odluku je Narodna skupština Srpske usvojila 15. jula ove godine. Bošnjački član Predsedništva BiH traži od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna Ustavu BiH i da je stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj njenoj odluci.
Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio i da donese privremenu meru obustavljanja primene odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda BiH o njegovom zahtevu.
U saopštenju se navodi da je spor "prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti BiH, odnosno kršenjem obaveze Republike Srpske da poštuje Ustav BiH u vezi sa konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda, te principa pravne države i demokratskog poretka".
Izetbegović se poziva na nadređenost Ustava BiH svim pravnim aktima entiteta, te odluku ovog suda da 9. januar ne može biti određen za Dan Republike Srpske.
- Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav BiH i obavezujuće međunarodno pravo za BiH. Zaštita oba ova aspekta ustavnopravnog sistema i poretka BiH prvenstvena je obaveza institucija BiH - navodi se u saopštenju.
Izvor: Srna.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA