Najnovije

NEBESKA ZVER: Ruski bombarder Su-34 dobija novu borbenu opremu! (VIDEO)

MOSKVA - Najnoviji ruski bombarder „Suhoj“ Su-34 uskoro dobija naprednu radio-opremu za izviđanje koja će omogućiti posadi da uoči i uništi neprijateljske štabove, komunikacije i kontrolni centar dronova.

Su-34 (Foto: Jutjub)

Novi sistem nazvan UKR-RT nalazi se unutar kontejnera pričvršćenog za donji deo Su-34.
„Trenutno se sistem UKR-RT podvrgava terenskim ispitivanjima i uskoro će biti isporučen avijaciji“, rekao je neimenovani izvor.
UKR-RT prvenstveno je dizajniran da locira i „pročita“ tehnički potpis komunikacionih sistema, radarskih instalacija i zemaljskih kontrolnih stanica bespilotnih letelica.
Nezavisni vojni ekspert Anton Lavrov izjavio je da bi novi sistem mogao vojnog bombardera da pretvori u višenamensku mašinu koja može istovremeno da se bori i izviđa.
„Sa tim specijalnim kontejnerom, Su-34 će uštedeti novac koji bi bio potreban za razvijanje novog aviona tipa ’Avaks‘. Tokom mira on bi mogao da vrši izviđanja bez korišćenja špijunskih aviona, dok bi tokom rata bio manje ranjiv u odnosu na izviđačke avione pretvorene od transportnih i putničkih aviona“, rekao je Lavrov.
Prema mišljenju drugog eksperta za odbranu Dmitrija Boltenkova, UKR-RT u suštini ima radio-izviđački sistem M-410.
„M0410 je smanjena verzija savremenijeg sistema ’Frakcija‘ koji nosi najnoviji ruski izviđački avion Tu-214R“, rekao je Boltenkov.
Mnogi strani vojni stručnjaci smatraju da je Tu-2014R jedinstvena platforma za prikupljanje informacija koja može da uoči mete na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.
Nekoliko takvih aviona izvršilo je niz izviđačkih misija krajem 2012. godine u blizini japanskog vazdušnog prostora i sada su česti gosti u Siriji.
Prema navodima članka „Rusija isporučila svoj najnoviji špijunski avion u Siriju“, koji je nedavno objavljen na internet-časopisu „Aviejšenist“, sistem „Frakcija“ omogućava avionu Tu-214R ne samo da presretne radar, elektronske komunikacije, pa čak i telefonske poruke, već i da prikupi informacije i stvori „elektronsku sliku bojnog polja“ u realnom vremenu. Izvor: rs.sputniknews.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA