Najnovije

New York Times: Rusija i SAD u Siriji vode posredni rat u kojem zasad pobeđuje Moskva

NJUJORK - Pripadnici dvadesetak terorističkih i pobunjeničkih formacija koji drže istočne delove Alepa i deo njegove jugozapadne periferije nalaze se u potpunom koruženju vladinih snaga.

Moskva zasad pobeđuje u Siriji, kažu Amerikanci (Foto: Ministarstvo odbrane RF)

Ovo je danas objavio vojni vrh u Damasku. Istovremeno je saopštio da se borbe vode na jugozapadu ovog sirijskog megapolisa. Taj uski periferni pojas proglasio je "zonom ratnih dejstava".

Generalštab sirijske armije odbacio je tvrdnje da su teroristi i njihovi saveznici opkolili jugozapadni deo grada. Precizirao je da su protivnici bili namerno pušteni na teritoriju dve odavno napuštene vojne akademije: da bi se našli na prostoruna kojem ih je čekala ruska i sirijska avijacija.

Generalštab tvrdi da su teroristi na tom "brisanom prostoru" imali najmanje 70 mrtvih. Takođe: da mogu da iz dela grada Ar-Ramus, u kojem se vode borbe, pređu samo u usku zonu iz koje pokušavaju napade u kojima za protekla dva dana imali više od 500 poginulih.

S obzirom na razvoj situacije, ne iznenađuje što je prilično antiruski orijentisan New York Times objavio: podrška ruske avijacije spasila je Bašara Asada i pomogla mu da povrati izgubljene teritorije; Vašington je na početku ruske vazdušne kampanje bio uveren da će se Moskva zaglibiti u Siriji, a sada je prinuđen da sa njom pregovara o saradnji.

Isti list zaključuje: "Izgleda da Rusije pobeđuje u indirektnom ratu sa Sjedinjenim Državama. Bar do ovoga trenutka".

New York Times ne krije: pre prvih ruskih avio-bombi, Asadov režim je bio blizu kraha; otada se situacija kardinalno izmenila; snage ustanika koje je obučila i opremila CIA potisnut su sa teritorija koje su bile zauzele; vojne pobede Rusije obzbedile su nadmoć sirijskoj vladi i izmenile tok posrednog rata koji se u Siriji vodi između Moskve i Vašingtona.

Američki list priznaje da su vladine snage u Alepu i oko njega uspele da povrate kontrolu nad teritorijama koje su bile izgubile u borbama sa "snagama opozicije i Islamske države".

Priznaje takođe: da je Asadova armija opkolila Alep i uzela "pod svoje" put koji je "Amerikancima" u Alepu omogućavao snabdevanje iz Turske, pa sada "ustanici" moraju da vode borbe da bi probili blokadu.

New York Times na kraju postavlja pitanje: "Ima li Vašington potencijal potreban da se dobije šahovska prtija sa Rusijom u zoni (sirijskog konflikta)? U posrednom ratu, koji je u toku, zasad pobeđuje Moskva".

Izvor: fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA