Najnovije

TRIJUMFALNA POSETA: Asad u džamiji u oslobođenoj Daraji!

U Siriji bi danas, prvog dana Kurban bajrama, trebalo da stupi primirje dogovoreno na sastanku šefova diplomatija SAD i Rusije, DŽona Kerija i Sergeja Lavrova.

Bašar al Asad (Foto: Ria Novosti)

Svetski zvaničnici pozdravili su dogovor koji je postignut posle maratonskih razgovora dvojice ministara, ocenivši da se radi o najboljoj prilici da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji, koji je, kako se procenjuje, odneo gotovo 300.000 života, i utre put postizanju dugoročnog političkog rešenja.
U iščekivanju da primirje počne sa zalaskom sunca, borbe su tokom vikenda nastavljene, a kako su saopštili sirijski opozicioni aktivisti u vazdušnim udarima na delove grada Alepa i okolna sela koja drže pobunjenici poginulo najmanje 45 ljudi, dok je u Ildibu ubijeno 62 ljudi.
Sirijske pobunjeničke grupe uputile su pismo SAD-u u kom navode da žele da sarađuju u uspostavljanju mira ali da su zabrinuti zbog detalja sporazuma koji se odnose na njih, saopštili su zvaničnici dve pobunjeničke grupe.
Ukoliko primirje potraje nedelju dana, SAD će početi saradnju sa ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i Islamske države.
U međuvremenu, sirijski predsednik Bašar el Asad prisustvovao je danas molitvi povodom Kurban-bajrama u džamiji u mestu Daraja, koje je donedavno bilo simbol pobune protiv njegove vlasti.
Daraja, jugozapadno predgrađe Damaska, krajem avgusta je vraćena pod kontrolu Asadovih snaga čime je zadat snažan udarac pobunjeničkom pokretu, prenosi Rojters. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA