Najnovije

Ovo je ruska raketa koju zovu "ubica civilizacije"! (VIDEO)

Rusi testiraju novu interkontinentalnu balističku raketu "Sarmat", koja će zameniti čuvenog "Vojvodu" ili "Sotonu" (po klasifikaciji NATO-a), a koja može da preleti čak i Južni pol. Ruski izvori poručuju da od "Sarmata" nema zaštite i da ga "nikakva protivraketna odbrana" ne može primetiti.

Ruske rakete (Foto: Jutjub)

Kako navode vojni izvori, završeno je testiranje motora prvog stepena nove interkontinentalne balističke rakete koja će ući u sastav oružanih snaga Rusije 2020. godine.
Za sada se zna da je to teška interkontinentalna raketa na tečno gorivo sa oznakom "RS-28".Teška je 100 tona, od čega je deset tona odvojeno za segment koji sadrži bojeve glave.
Raketa će biti isporučena Strateškim raketnim jedinicama Ruske Federacije i zameniće trenutno najtežu i najubojitiju interkontinentalnu raketu na svetu "R-32M2 - Vojvoda", tešku ukupno 211 tona, s tim što je deo koji stiže na cilj težak 8,8 tona.Nova raketa je lakša od "Vojvode" i ima veći domet. "Vojvoda" može da preleti 11.000 kilometara, a domet "Sarmata" je 17.000 kilometara. Nova raketa može da leti čak i preko Južnog pola, odakle niko ne očekuje napad i gde niko ne pravi protivraketni "kišobran", navode vojni stručnjci. "Vojvoda" nosi deset nuklearnih bojevih glava, dok će "Sarmat" imati višestruke bojeve glave sa najmanje 15 nezavisno navođenih projektila.  Oni će biti grupisani u obliku grozda. Svaki projektil ima bojevu glavu snage 150-300 kilotona i može se odvojiti od "grozda" u trenutku kada program u samoj bojevoj glavi odredi njen cilj. Odvojena bojeva glava letjeće prema cilju hipersoničnom brzinom (više od pet mahova) mijenjajući putanju tako da je ne mogu presresti nikakvi sistemi i protivraketne odbrane (ni sadašnji, ni perspektivni, pa čak ni oni koji se oslanjaju na svemirske elemente). Od "Vojvode" će ostati najmanje 154 ukopana lansirna silosa, a isto toliko silosa je već uklonjeno u skladu sa sporazumom sa SAD - "START 1". Svaki "Sarmat" će imati po 15 bojevih glava, a u ovom trenutku Rusija, prema podacima iz slobodnih izvora, ima 521 spremni nosač sa ukupno 1.735 bojevih glava (SAD imaju 741 nosač i 1.481 bojevu glavu). "Sarmat" služi za odvraćanje vjerovatnog ili potencijalnog agresora, a predviđeno je i da zamijeni "Vojvodu", kojem ističe "radni vek". Rusija ne namerava da izvrši prva nuklearni napad navodi general-pukovnik Viktor Jesin i objašnjava da je "Sarmat" - "odgovor na takav napad". Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA