Najnovije

Pogledajte zašto Evropa tajno navija za pobedu Trampa!

Pažljivi posmatrači evropske politike primetiće da se iza šokiranja zbog Trampovih izjava i njegovog ponašanja zapravo vidi mali smešak, piše “Politiko“.

Donald Tramp (Foto: Jutjub)

Kako navode, teško da jedan dan prođe da neki visoki evropski zvaničnik ne izrazi zabrinutost zbog mogućnosti da Tramp pobedi na izborima.
Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc tako je nedavno izjavio da bi Tramp bio problem ne samo za EU, već i za čitav svet.
Osim toga, francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da zbog Trampa “želiš da povratiš“, dok je nemački ministar inostranih poslova Frank Valter Štajnmajer Trampa nazvao "propovednikom mržnje“. 
- Nijedan evropski političar to neće reći javno, ali kada je reč o Evropi, Trampovo prisustvo je retka šansa za emancipaciju od američkog uticaja - piše "Politiko“. 
Oni ističu da je napadanje Amerike decenijama bio mejnstrim i desnice i levice u evropskoj politici. 
- Od GMO ishrane, preko Gvantanama i dronova, do smrtne kazne. Evropski političari nikada nisu imali problem da nađu razloge da budu protiv SAD. Zapravo, loša strana uticaja SAD je jedno od retkih stvari oko koje evropski političari sa bilo kog dela političkog spektra mogu da se usaglase - navodi "Politiko“. 
Na primer, tako se u Nemačkoj na protestima i levice i desnice mogu videti parole na kojima piše "Ami (nemački sleng za Amerikance), idite kući“. 
Kao što je EU britanskim političarima služila kao džak za udaranje i to naročito u mesecima pre Bregzita, Sjedinjene Države imaju istu ulogu kod Evropljana. 
- Čak ni oni koji su za dublju posvećenost transatlantskim odnosima često ne mogu da odole tome da iskoriste SAD u retoričkoj borbi kojom žele da skrenu pažnju sa svojih nedostataka - ističe “Politiko“. 
- Evropa nije Divlji zapad. Mi nismo Sjedinjenje evropske države. Različitiji smo u Evropi i jači - izjavio je tako Žan Klod Junker prošle nedelje. 
“Politiko“ tu ističe da se većina Evropljana sa političkog centra generalno plaši posledica Trampove pobede i slabljenja transatlantskih odnosa, ali drugi su nanjušili priliku koja je previše dobra da bi bila propuštena. 
Na kraju oni navode pet razloga zbog kojih neki evropski političari tajno navijaju za Trampa:
Kraj slobodne trgovine – Tramp navodi da slobodna trgovina između SAD i Evrope šteti američkim radnicima. To sve u vreme kada se taj sporazum ionako bori za život
Stvaranje vojske EU – SAD su Evropi kroz NATO garantovali bezbednost. Iako Evropa nema ni blizu toliko vojnih resursa kao SAD, pojedini političari u Francuskoj i Nemačkoj rade na stvaranju evropskih odbrambenih snaga. Ta ideja nije nova, a glavni problem bilo bi finansiranje. Trampova pobeda bi tome samo dala dodatno pojačanje.
Raskid sa Velikim bratom – Ono što je najviše mučilo Evropljane poslednjih godina oko uticaja SAD jeste njihova umešanost u masovno nadgledanje i špijuniranje. Stvari koje je bivši radnik NSA Edvard Snouden objavio jeste da niko u Evropi, pa ni nemačka kancelarka Angela Merkel, nije bezbedan što se toga tiče.
Pad Vol strita – Uticaj banaka sa Vol strita u Evropi dugo je bio najveći problem antiameričkih političara i populista u Evropi. Nijedna hipoteza o dugovnoj krizi evrozone nije završena bez nagoveštaja o sumnjivim aktivnostima kojima se služe na Vol stritu.
Likovanje – Decenijama Evropljani su trpeli američku priču o moralnoj superiornosti. Ne samo da su SAD oslobodile Evropu od fašizma, već su je oslobodile i od komunizma. Predsednik Tramp bi dokazao da SAD nisu ništa drugačije od Starog kontinenta. Podjednako su disfunkcionalne, ranjive i podjednako podložne lažnim obećanjima demagoga. Izvor: B92

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA