Najnovije

PUKLA TIKVA: Saudijska Arabija više nije američki saveznik?

Američki predsednik Barak Obama najavio je da će staviti veto na zakon koji bi žrtvama napada izvedenog 11. septembra omogućio da tuže Saudijsku Arabiju. Ali, analitičari smatraju kako postoji dovoljno podrške u Kongresu da nadjača eventualni veto, što bi bio presedan u 8 godina koliko je Obama u Beloj kući.

Barak Obama, Saudisjki princ (Foto: Jutjub)

Poznavaoci prilika kažu da je reč o promeni američke politike u regiji.
- Saudijska Arabija - saveznik ili neprijatelj? Ponekad mislim da je oboje - kaže američki senator Rend Pol.
Godinama se to pitanje postavlja u Vašingtonu, ali samo u privatnim krugovima. Malo ko je mogao da predvidi da će o tome otvoreno raspravljati, ni manje ni više nego u Senatu.
Obamina administracija upozorava da će već zategnuti odnosi postati mnogo gori. On čini sve da smanji napetosti i spreman je da stavi veto na zakon koji bi omogućio žrtvama napada od 11. septembra da tuže tu bliskoistočnu kraljevinu pod izgovorom da štite Amerikance.
- Američka vlada, pripadnici vojnih snaga, čak i američke kompanije mogle bi da budu tužene na sudovima širom sveta - izjavio je portparol Bele kuće DŽoš Ernest.
Protivnici tvrde da je Americi potreban savez sa Saudijcima kako bi držali Iran pod kontrolom.
Zakon o napadu od 11. septembra verovatno će biti izglasan, jer ima dovoljnu podršku da se poništi Obamin veto. Saudijska vlada odgovorila je brzo i platila je milione dolara lobistima. Istovremeno, saudijski zvaničnik upozorava da će, ako sporni zakon bude izglasan, Saudijska Arabija će destabilizovati američku ekonomiju prodajom stotina milijardi dolara američkih obveznica i drugih sredstava u SAD-u.
To je potez kojim bi izgubili još više prijatelja u Vašingtonu.

Izvor: vesti-online.com

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA