Najnovije

Klanica u Sirtu: Islamska država moli za milost! (VIDEO)

Nove scene intenzivnih borbi su zabeležene na ulicama libijskog grada Sirta, u kome se vladine snage i militanti ID-a bore za kontrolu.

Haos na ulicama Sirta (Foto: Sinhua)

Libijske vladine snage sa sedištem u Tripoliju koje podržavaju UN, uz asistenciju američkih vazdušnih udara pokušavaju da Sirt vrate pod svoju kontrolu. SAD su pokrenule vazdušne udare na zahtev libijske vlade 1. avgusta. Planirano je da se operacija završi 30. avgusta, ali je naknadno produžena i tokom septembra.ID je preuzela kontrolu nad Sirtom u junu 2015. godine, u vrtlogu nestabilnosti koji je nastao nakon brutalnog svrgavanja bivšeg libijskog lidera Muamera el Gadafija. Brigade lojalne libijskoj vladi, najviše iz Misrate koja se nalazi oko 230 kilometara od Sirta, ulažu krajnje napore kako bi pod svoju kontrolu vratile ovaj primorski grad. Militanti ID-a se nalaze u totalnom okruženju i mole da izađu iz grada. Međutim, libijske vladine snage im to ne dozvoljavaju, već nastavljaju da uništavaju njihova uporišta u gradu.

Prošle nedelje je Pentagon saopštio da su džihadisti povratili kontrolu nad tri kvarta u Sirtu, sa snagama koje ne broje više od 200 militanata. Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA