Najnovije

Zašto su vojne vežbe Srbije i Rusije poligon za tajne agente?!

Poznavaoci prilika u obaveštajnom sektoru kažu da će najavljene vojne vežbe Srbije i Rusije biti prava žurka za špijune. I to nema nikakve veze sa nedavnim hapšenjem hrvatskog tajnog agenta.

Zašto su vojne vežbe Srbije i Rusije poligona za tajne agente?! (Izvor: vs.rs)

Ali zašto su uopšte vojne vežbe tako zanimljive drugim zemljama i njihovim obaveštajnim službama. Ko se oseća ugroženim i ko ih doživljava kao pretnju?
Odgovor nije jednostavan, ali njegovo razumevanje počinje od činjenice da se te vojne vežbe održavaju u središtu Balkana, na samo 30 kilometara od granice sa jednom članicom NATO - Hrvatskom. A sve što radi Rusija po pravilu izaziva oprez i alarm na zapadu. To je bio slučaj i sa prethodnim vežbama srpskih i ruskih vojnih snaga, nakon kojih je ekspresno stigla poruka iz Brisela. Tada je zvanični Beograd upozoren da Srbija treba da postupa "u skladu sa obavezama prema EU i sa procesom pristupanja", kao i da bi nova vežba u 2016. godini mogla da pošalje "pogrešan signal".

Rusi u regionu mamac za špijune

Obaveštajce iz zapadnih zemalja, a naročito iz članica NATO-a, zanima svaki oblik saradnje Srbije sa Rusijom, a pogotovo vojni. Oni kažu da će strani agenti naći način da i ove vežbe srpskih i ruskih vojnika isprate sa lica mesta. Bojan Dimitrijević, bivši pomoćnik ministra odbrane, kaže da one kod članica NATO-a privlače pažnju, jer se ruske snage pojavljuju u regionu. I to je dovoljno. - Sve države će propratiti te vežbe. NJihovi agenti će to uraditi fizički, kroz sredstva informisanja, putem radio ili elektronskog prisluškivanja - navodi Dimitrijević. On dodaje da to radi i naša vojska u odnosu na druge države. - Koliko vojske iz regiona prate dešavanja kod nas, toliko i mi pratimo kod njih. Ne radi se tu o trci u naoružanju. Ona postoji u medijima, ali ne i u realnosti - smatra Dimitrijević.

Hrvati posebno zabrinuti

Ovogodišnji "igrokaz" ruske i srpske vojske biće održan na vojnom poligonu Nikinci, tik uz hrvatsku granicu. I to, ako je suditi po pisanju hrvatskih medija, izaziva veliku pažnju u Hrvatskoj. O "Slovenskom bratstvu 2016" predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović govorila je na samitu NATO-a u Varšavi, gde je napomenula da srpska i ruska vojska "vežbaju" na samo nekoliko desetina kilometara od Hrvatske. Da li vežbe Srbije i Rusije mogu da ugroze zemlje u regionu i šta će sve agenti tajnih sužbi videti? Ministarstvo odbrane navodi da je cilj zajedničkih vežbi unapređenje operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije. U kabinetu kažu da je pored navedenih vežbi sa Rusima u planu realizacija još 24 sa ostalim stalnim partnerima.

Ministarstvo: Sarađujemo sa 60 država

- Napominjemo da Vojska Srbije sarađuje sa više od 60 država - kažu u Ministarstvu odbrane. Do kraja godine srpska vojska planira izvođenje dve vežbe sa ruskim oružanim snagama. Vežba "Bratstva avijatičara Rusije i Srbije" (BARS) biće izvedena u oktobru, na vazuhoplovima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, a piloti oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije će leteti zajedno u sastavu mešovitih posada. Vežba „Slovensko bratstvo 2016“ biće izvedena početkom novembra ove godine. Realizovaće se uz učešće oružanih snaga Ruske Federacije, Republike Belorusije i Vojske Srbije i predstavlja nastavak saradnje između Vazdušno-desantnih jedinica tih zemalja. Izvor: Blic

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA