Najnovije

BAJDEN NAREDIO: Zajednica srpskih opština na Kosovu po hitnom postupku!

Proces formiranja Zajednice srpskih opština pokrenut je s mrtve tačke, konstatovao je danas u Briselu Dejan Radojković u ime Upravljačkog tima za uspostavljanje ZSO, koji je prvi put predstavljen javnosti.

DŽozef Bajden (Foto: Sinhua)

- “Gospodin Tači i premijer Mustafa odlučili su da se hitno počne sa radom na izradi Statuta i uspostavljanju Zajednice srpskih opština” - rekao je Radojković novinarima.
Prema njegovim rečima, kolektivna prava Srba na Kosovu biće tom odlukom konačno i u punoj meri uspostavljena, posle svega što se od 1999. dešavalo na tom prostoru.
Do preokreta, budući da je formiranje ZSO blokirano u Prištini duži vremenski period, došlo je nakon posete potpredsednika SAD DŽozefa Bajdena.
Bajden je tada zapretio Prištini političkim liderima Kosova da ratifikuju sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom i omoguće formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu ili će, kako je poručio, Priština izgubiti podršku SAD.
- “Odlukom vlade u Prištini da hitno uspostavi ZSO biće stvoreni i neophodni preduslovi za povratak hiljada i hiljada Srba u opštine sa srpskom većinom, ali i u druga mesta na Kosovu, kao i u Metohiji, koja je tokom ratnih sukoba bila žrtva najbrutalnijeg etničkog čišćenja - objasnio je Radojković. Kako je podvukao, ovim se potvrđuje ispravnost odluke da Srpska lista uđe u koaliciju sa strankama Tačija i Mustafe, dodajući da je njihovom odlukom da podrže hitan početak rada na uspostavljanju ZSO načinjen veliki i važan prvi korak ka vraćanju poverenja medju zajednicama. “- Ovaj proces će promeniti Kosovo zauvek i nabolje, i stvari nikada više neće biti iste” - rekao je Radojković i dodao da su članovi tima došli u Brisel kako bi "sagovornike, kao i međunarodnu javnost, upoznali sa vizijom nove, pozitivne stvarnosti na Kosovu, koju će doneti uspostavljanje ZSO." U Briselu se istovremeno nastavlja i tehnički dijalog delegacija Beograda i Prišštine.Najavljene teme su pitanje katastra, priznavanje diploma, sloboda kretanja i formiranje ZSO.Delegaciju Beograda predvodi direktor kancelarije za KiM Marko Đurić. Na čelu delegacije Prišštine je ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri. Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA