Najnovije

NEKAD CENTAR MOĆI GADAFIJA, DANAS MINSKO POLJE: Sirt pun eksploziva, džihadisti ih seju bukvalno! (VIDEO)

Nekada centar moći Muamera el Gadafija, danas grad Sirt predstavlja opasnost za svakog slučajnog prolaznika zbog “zaostavštvine“ Islamske države.

Sirt (Foto: Jutjub)

“Smrt na svakom koraku“ – tako dopisnik Raša tudeja Vilijam Vajtmen opisuje grad koji je postao prva linija fronta libijske vojske i džihadista.
Dodaje da su pripadnici terorističke organizacije proterani iz velikog broja naselja, ali su iza sebe ostavili gomilu eksplozivnih naprava, mina i bombi, koje su opasnost za civile. 
Stanovnici su Vajtmenu pokazali krojačku lutku oko čije glave je obavijena marama sa eksplozivom, a ekipa Raša tudeja je pronašla bombu u saobraćajnom znaku, dok je na putu stajala neeksplodirana granata. 
“Znajući da će libijske snage krenuti u raščišćavanje terena, džihadisti su eksploziv postavili u predmete koji im ne bi bili sumnjivi“, dodaje Vajtmen. 
Prema njegovim rečima, u Sirtu je radio veliki broj “fabrika eksploziva“, a provladine snage su do sada pronašle i uništile njih pet. 
Ipak, kako je džihadistima ponestajalo materijala za bombe, oni su od jednostavnih predmeta, poput medicinskog šprica, napravili eksplozivne naprave, a kao tajmere su koristili programere sa mašina za pranje veša. 
“Možete da čujete kako klikće, a onda eksplodira... Oni to ostavljaju po automobilima ili gde god stignu, pa kad se neko približi, eksploziv se aktivira i ubije veliki broj ljudi. Sve što rade je veoma jednostavno, ali veoma efikasno“, zaključuje Vajtmen.
Izvor: B92.net

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA