Најновије

Нова година или Трамп убија аждају

Нова година у Турској почела је терористичким нападима. У Истанбулу је нападач у костиму Дједа Мраза отворио ватру, убио 39 а ранио више десетина људи. Напад је убрзо поновљен у једној од истамбулских џамија, неколико људи је повријеђено. Са старом годином нису отишле старе опасности. Чељуст терористичке пријетње остала је разјапљена.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић
Више никаква тајна није да је тероризам постао средство за рјешавање политичких и геополитичких конфликата, да је тзв. ИД, дежурна за преузимање одговорности за извршене нападе, по структури више обавјештајна организација, него самопрокламопвана држава, односно калифат. Креатор чудовишта, Доктор Франкенштајн, свог првенца, Ал каиду, чувао је за „велика дјела“, подједнако као и Муслиманско братство, за које је процијенио да би могло бити прихватљиво за суните на Балкану, као идеологија која преферира националне покрете. Међутим, свијет се мијења, на Блиском истоку банку не држе они који су га одувијек држали, и тешко с тим могу да се помире.
Новоизабрани амерички предсједник Доналд Трамп већ је Пентагону указао на нове приоритете, у којима се издваја ИД. Планети ће представљати велико олакшање када здруженим снагама америчке и руске коалиције Исламска држава буде размонтирана, а њени творци процесуирани, без обзира гдје се налазили и у чије име су тог монструма створили. „Држ' те се до 20. јануара“ – поручио је Трамп својим пријатељима у Израелу, а то би могло да вриједи и за преостали дио свијета. До тада треба издржати ударце и уједе аждаје – у Истамбулу, на Блиском истоку, у Украјини.
А аждаја се ове године убија на Јовандан, када ће Трамп положити заклетву пред званицама којима је упућен позив. То што је Милорад Додик један од позваних још не могу да сваре у сарајевској кухињи, нити у Савезу за промјене, који никако да се извуку из Изетбеговићевог загрљаја. Ексклузивно за опозицију Српске предсједник Додик је у новогодишњем обраћању поновио, већ неколико пута одаслан позив, да политичке снаге у Српској треба да збију редове и артикулишу политичке правце дјеловања. „Ако не буду хтјели, ми идемо с тим сами“, нагласио је Додик и за нову годину најавио нови референдум.
Још једна новина чека Српску у новој години. Није војна, али јесте полицијска парада на Дан Републике. Смотра полицијских снага Републике Српске вјероватно ће првобитно изазвати осуду у већем ентитету, али ће за 1. март по свој прилици и тамо организовати сличну манифестацију. Уосталом, и Бакир Изетбеговић у свом јавном обраћању све више користи термин „Федерација Босне и Херцеговине“, а „Босна и Херцеговина“ изговори само кад мора. Увиђа и Бакир куда ствари иду, ал још неће да каже партнерима у СЗП. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА