Најновије

ЗА БОЖИЋ НЕ ИЗЛАЗИТЕ ИЗ КУЋЕ: Стижу још три ледена таласа, спремите се за -22 степена

Србију до краја зиме очекују бар још три ледена таласа са веома хладним временом, снегом и температурама и до минус 20 степени, упозоравају метеоролози! После изузетно хладног Божића, ледени периоди прогнозирају се и за крај јануара, средину фебруара и почетак марта.

Илустрација (Фото: pixabay.com)

Према тврдњама метеоролога, ово ће бити једна од најхладнијих зима у овом веку, јер ће и између два ледена таласа температура веома ретко бити изнад нуле.
Недељко Тодоровић, метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ), каже да ће ово бити зима са много снега и температурама и до минус 20 степени.
- Већ за Божић биће веома хладно, јер ће се минимална температура у појединим нижим пределима спустити и до -15, а на планинама чак и до -22 степена. Очекује се и велика количина снега. Међутим, и након празника, све до почетка марта, прете нам још три ледена таласа. После сваког тог таласа следи, условно речено, отопљење, јер и тада ће температуре бити око нуле, у најбољем случају - каже Тодоровић.
Према његовим речима, следећи хладан талас очекује нас крајем јануара.
- Тешко је дати прецизне процене, али последњи дани јануара биће веома хладни, са пуно снега. Затим се, у правилним размацима, очекују још два налета у фебруару и почетком марта - објашњава метеоролог Тодоровић.
Климатолог Владимир Билак каже да ће после неколико топлијих зима, какве су биле претходних година, ова бити и хладна и дуга.
- Према неким статистичким подацима, и у фебруару нас очекују хладни таласи, а врло је могуће да последњи јачи трзаји зиме буду почетком марта. Након тога можемо да одахнемо, јер стиже пролеће - каже Билак.
Он додаје да ће просечна температура у јануару бити око нормале за то доба године, а да нас између хладних таласа очекују периоди снега и ледена киша.
- Просечна минимална температура за јануар износиће око -5, а максимална око 2 степена. У фебруару ће просечна минимална температура бити слична као у јануару, док ће максимална бити нешто виша, до пет степени. Поред снега, могуће су и ледене кише, па бих свим возачима поручио да буду пажљиви у вожњи - рекао је Билак.
Метеоролози упозоравају да ће и дани празника који су пред нама бити веома хладни и, што је најгоре, праћени веома јаким ветром.
- После снега који је пао јуче у већем делу земље, данас се очекује краткотрајан престанак падавина, али већ у четвртак стиже нови веома хладан талас. У петак и суботу очекују нас ледени дани без нових падавина, али са изузетно хладним ветром. У неким крајевима температура ће се спуштати и испод -20, док ће готово цела Србија бити у минусу - кажу у РХМЗ.
Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА