Најновије

ДАНАС ЈЕ ТУЦИНДАН: На овај дан спрема се божићна печеница, а ово се не ради никако

БЕОГРАД - Српска православна црква (СПЦ) обележава данас празник који се назива Туциндан. Он је празник који увек пада 5. јануара, дан пред Бадњи дан, односно два дана пре најрадоснијег хришћанског празника Рождество Христово – Божић.

Немојте тући децу (фото: iveinternet.ru)

Тога дана се коље или припрема печеница, односно печење за Божић. Некада се печеница тукла – убијала крупицом соли, касније ушицама од секире, па се онда, убијено или ошамућено прасе или јагње клало и редило. Зато је овај дан назван Туциндан.
За печеницу се обично коље прасе или јагње, а уз то неко још коље и припрема печену ћурку, гуску или кокошку. Верује се да је обичај везан за клање печенице, вероватно остао из страних многобожачких времена, везан за приношење жртве.
Црква га је прихватила и благословила, јер после Божићног поста, који траје шест недеља, јача храна добро дође, поготово што су тада изузетно јаки мразеви и зиме.
На Туциндан, по народном веровању, децу не ваља тући, јер ће целе године бити неваљала и боловаће од чирева. Ако некога и случајно ударите, тај мора брзо да изговори: "Чири, мири да имаш двадесетчетири".
Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА