Најновије

Ко овакав бадњак унесе у кућу, целе године ће му све ићи од руке!

Православни верници данас прослављају Бадњи дан, којим званично започиње Божићно славље, односно прослављање рођења сина Божјег, Исуса Христа.

Бадњак је битан симбол у хришћанству (Фото: Јутјуб)

Бадњи дан је назив добио по томе што се на тај дан у кућу уноси бадњак, који ће се затим на Божић запалити. Бадњак је битан симбол у хришћанству зато што се сматра да га је Јосиф запалио у пећини у којој је рођен Исус како би загрејао тек рођену бебу и Марију (Богородицу).
За вернике је Бадњи дан практично радни дан. Мушкарци рано ујутру треба да оду у шуму како би насекли бадњак, док жене припремају храну и колаче који ће бити послужени на трпези за Бадње вече, као и сутрадан на Божић.
Поред мноштва различитих обичаја, који ваља да се испоштују на овај дан, има нешто што без обзира на крај важи за све делове Србије.
Наиме, верује се да је за кућу добро да се бадњак сече ка источној страни, као и да се из највише три ударца секиром мора одломити. Оно што секира не пресече из три ударца, мора се рукама одломити, увртањем или чупањем.
Ко овакав бадњак унесе у кућу, целе године ће му све ићи од руке! Погледајте ОВДЕ, ову ствар домаћин мора обавезно да уради! Извор: Телеграф

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА