Најновије

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ИВИЦЕ ДАЧИЋА: Албанци планирају терористичке акције и заузимање наше амбасаде

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упозорио је данас да се, према безбедносним информацијама, у албанској дијаспори планира заузимање неког од наших дипломатско-конзуларних представништава у САД-у или Европи како би се Србија принудила да одустане од захтева за суђење Харадинају.

Ивица Дачић (Фото: Синхуа)

"То показује на шта су све албански политичари спремни - па чак и на тероризам", оценио је шеф српске дипломатије. Према његовим речима, изјава албанског министра иностраних послова Дитмира Бушатија показује да је суштина албанске политике да су злочини против Срба дозвољени и да је дијалог само у циљу даљег афирмисања косовске независности."То је увреда за све жртве ОВК-а, због чијих злочина је недавно основан и Специјални суд," рекао је Дачић.
Србија, истакао је, јесте за конструктивни дијалог, али се не плаши и не дозвољава да је нико условљава и понижава."Увреде на рачун Александра Вучића, због става о Харадинају, показују колико Албанији није стало до добрих односа са Србијом. Ако Вучић, како каже Бушати, живи у прошлости, у каквом ли тамном вилајету живе албански политичари у Албанији и на Косову?" упитао је Дачић.
Зато су, како наводи, решили да дају налог албанској емиграцији да демонстрира испред наших и француских дипломатско-конзуларних представништава у свету, као што су данас учинили у Њујорку.
"Исто тако, у поседу смо безбедносних информација да се у албанској дијаспори планира да се заузимањем неког од наших дипломатско-конзуларних представништава у САД-у или Европи, Србија принуди да одустане од захтева за суђење Харадинају," рекао је Дачић у писаној изјави достављеној медијима.
Он каже да су о тим сазнањима обавештене су полиције и безбедносне службе тих земаља и сва наша дипломатско-конзуларна представништва и дате инструкције и предузете мере у циљу превентивне заштите.То показује на шта су све албански политичари спремни - па чак и на тероризам, оценио је шеф српске дипломатије."Србија упозорава све земље да су одговорне за безбедност наших ДКП-ова, а албанским политичарима скреће пажњу да се не играју ватром и да ће Србија заштитити своје интересе. А Србија неће одустати од гоњења Харадинаја нити било кога ко је починио злочине против српског народа. И српски народ, као и сваки други, заслужује правду," закључио је Дачић.
Министар спољних послова Албаније Дитмир Бушати саопштио је данас да би, после хапшења Рамуша Харадинаја, требало преиспитати дијалог између Приштине и Београда."После шест година дијалога, мислим да је дошло време за преиспитивање јер Србија на тај дијалог хледа као могућност "повратка" на Косово, стављајући знак питања на функционалност најмлађе европске државе", навео је Бушати, пренела је Независна балканска агенција.Како се наводи, Бушати је тражио од Брислеа да изврши притисак на Србију због "минирања процеса нормализације две земље".
Бушати је рекао да су изјавама о хапшењу Харадинаја, премијер и председник Србије, Александар Вучић и Томислав Николић, "имали за циљ да добију политичке поене преко Косова", додајући да је то "контрапродуктивно на дуге стазе".
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА