Најновије

НЕЧУВЕНО: Бошњачки академици Андрића упоредили са Хитлером?!

У мостарском Центру за културу одржана је промоција књиге Русмира Махмутћехајића “Андрићевство: Против етике сећања“, на којој су српског нобеловца упоредили, ни мање ни више, него са Хитлером!

Иво Андрић (Фото: Јутјуб)

Представљачи Махмутћехајићевог дела тврде како представља "прво целовито испитивање односа националистичких, оријетнталистчких и културно расистичких односа Иве Андрића према Босни, босанству и бошњаштву".

Поређење Андрића с Хитлером

Посланик "мултиетничког" СДП-а у Скупштини Херцеговачко-неретванског кантона Нерин Диздар изјавио је како је "Андрић декадентнима увeк означавао само Турке, муслимане и ислам", истичући да бројни књижевници који га бране, попут Ивана Ловреновића и Миљенка Јерговића, "не желе признати његов расизам" Наводи и како не стоје аргументи да је Андрић био паметан, па није могао бити националист, јер су "и Адолф Хитлер и Добрица Ћосић и Војислав Шешељ били паметни!" Након поређења са Хитлером, Диздар је своју "аргументацију" о Андрићевом расизму пронашао у његовој докторској дисертацији, истичући како су Андрићеве књиге за резултат имале "геноцид над Бошњацима,  У прилог томе навео је и чињеницу да Андрића данас цитирају хрватски и српски политичари, попут Милорада Додика, Војислава Шешеља, Ивана Мусе па чак и бившег председника Хрватске Иве Јосиповића. И други учесници промоције ове "књиге" Андрића су оптуживали за "негативан однос према муслиманима и Босни", а његову књижевност описивали као "велики антибосански пројект, великосрпски пројект, резултат Недићевог режима, у ком су добри Бошњани приказани као реметилачки фактор". Универзитетски професор Вахидин Прељевић Андрића је назвао “фантомским монструмом који је фалсификовао историју“, истичући да су његова дела користила "у пропагандне сврхе током рата у БиХ". Књижевни теоретичар Сањин Кордић тврди како су “Андрићеви романи делом расистички, али је позивао јавност да их, ипак, чита и суочи се с њима кроз процес 'детрауматизације'“. Публици се на крају промоције, обратио се и сам аутор "књиге", Русмир Махмутћехајић који је рекао, да "уколико би имао било шта рећи на излагања својих колега, морао бих написати нову књигу, а то би сигурно било о свемирском питању – питању Босне“. Извор: Dnevnik.ba

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА