Најновије

Погледајте како су два слова Црној Гори зарадила милионе!

Мала земља, са свега нешто више од 600.000 становника, добила је пре десет година једну од најатрактивнијих екстензија домена на свету са више од милионе регистрованих домена, скоро дупло више него што је становника. Пошто ".me" на енглеском значи "мене" или "ја", списак могућности био је непрегледан, па су називи домени попут kiss.me, follow.me и сличних достизали огромне цифре.

Застава Црне Горе (Фото: Јутјуб)

На први поглед, .ме домен је ствар власника, али је .ме нашао знатно ширу публику, при чему су многи светски брендови увели ту екстензију, укључујући WордПресс, Фацебоок и ПаyПал. Та кратка екстензија је заувек променила Црну Гору.
Како је све почело
Готово свака држава има јединствену екстензију домена, тзв. највиши интернет домен државних кодова. Тако, на пример, Србија има .rs, Канада има .ca, Велика Британија .uk, а Данска .dk.
Пре него што је на референдуму донета одлука о независности, Црна Гора је користила екстензију домена cg.yu. После отцепљења од Југославије 2003. Црној Гори је додељена екстензија .cs, али она никада није заживела.
Након референдума, влада Црне Горе је 2007. расписала захтев за понуду, а победила је црногорска компанија "Домен лтд", са заједничким улагањем компанија godaddy.com, Afilias Limited и ME-net. Компанија је закључила петогодишњи уговор с владом о коришћењу овог домена, али је уговор продужен за још десет година, до 2023. Два одсто црногорског извоза Према подацима Завода за статистику Црне Горе МОНСТАТ, укупна вредност извоза земље у 2015. износила је 317,2 милиона евра, док је према речима Предрага Лешића, главног извршног директора регистра .ме “укупан приход од имена домена са екстензијом .ме у 2015. износио је 6,5 милиона евра.” Он каже да приходи од назива имена домена заправо припадају категорији прихода од телекомуникација, али да је “у овом тренутку више од 99 одсто .ме домена регистровано изван земље.” У суштини, .me је заслужан за нешто више од два одсто укупног извоза. Попут екстензија .цом и .нет, велики удео .ме регистрација налази се у власништву физичких и правних лица из САД и Кине. Највећи број сајтова у САД и Кини Изван Црне Горе је и највише провајдера услуга: они у САД и Кини чине 76,45 одсто свих .ме имена домена регистрованих почев од трећег квартала 2016. Црна Гора не само да је добила дигитални производ тражен широм света, већ га је у значајној мери уновчила у корист локалне привреде. Примера ради, у оквиру програма за корпоративну друштвену одговорност domain.me, од 2013. организује конференцију spark.me у Будви. Конференција привлачи учеснике из свих сектора технолошке индустрије, па је тако угостила Мета Маленвега (творца Вордпреса), Петера Сундеа Комисопија (суоснивача Пајрат Беја) и Кристофера Фабијана (сусоснивача и једног од лидера Уницефовог Сектора за иновације, кога је магазин “Тајм” ставио на листу “100 најутицајнијих људи” 2013. године. Данас постоје хиљаде различитих екстензија имена домена, али пре десетак година, када је лансиран .me, ситуација у свету је била потпуно другачија. Чињеница је да .ме не само да је постао познати бренд, већ га многи, заједно са .co, сврставају у екстензије које су заувек промениле стратегију маркетинга екстензија имена домена. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА