Најновије

ИСТИНЕ И ЛАЖИ "ПРЉАВОГ ДОСИЈЕА": Шта је тачно, а шта измишљено у извештају о Трампу и Путину?

Прича о "прљавом досијеу" у коме се наводно налазе докази о баханалијама Доналда Трампа приликом његове посете Москви 2013, као и о томе да иза милијардеровог метеорског политичког успона стоји Кремљ, препуна је непроверених тврдњи и теорија завере, а кључно питање које се поставља је: Шта је истина, а шта лаж?

Трамп и Путин (Фото: Јутјуб/ РИА Новости)

Шта пише у досијеу који је сенатор Џон Мекејн проследио директору ФБИ Џејмсу Комију?

У извештају пише да је Владимир Путин "гајио, подржавао и помагао Трампу у последњих пет година". Наводи се да је "циљ Москве да подстакне поделе у западном свету", као и да "обори идеале на којима се темељи међународни поредак успостављен после II светског рата". Путинов циљ, како се наводи у непровереном досијеу, јесте повратак политике "великих сила", која је обележила 19. век, а по којој "велике државе поступају у складу са сопственим интересима, не марећи за остале".
У досијеу се даље наводи да је Кремљ Трампу нудио "многе привлачне и исплативе послове" у Русији, али да их је нови председник САД одбио. Извештај тврди да су Руси редовно "брифинговали Трампа о дешавањима у ривалској Демократској партији САД".
Према спекулацијама из досијеа руски шпијуни наводно су сакупили "компромитујући материјал и о Трампу и о Клинтоновој, чији се фајл заснива на подацима добијеним хаковањем и прислушкивањем". С друге стране, материјал о Трампу је наводно "експлозиван и препун скандала". Непроверени досије наводи да је Трамп током своје посете Москви 2013. године, где је присуствовао избору за Мис универзума, одсео у председничком апартману хотела "Риц Карлтон", где је учествовао у сексуалним баханалијама са проституткама. Руски ФСБ наводно је прикупио "компромат" - компромитујући материјал експлицитно сексуалне садржине, којим наводно уцењује Доналда Трампа, пише у извештају, преноси британски "Гардијан". Шта је истина? Британски лист наводи да је део о Путиновим тежњама да ослаби западне силе неупитан, те да руска спољна политика у последњих 16 година то "недвосмислено показује". Путин је поново уздигао Русију на позицију глобалне силе, и има циљ да изазове америчку хегемонију. Што се оптужби за наводни сексуални скандал Доналда Трампа тиче, оне су апсолутно непроверене и не могу се доказати, јер се базирају на чистим спекулацијама. То је истакао и сам Доналд Трамп, назвавши комплетан досије "лажном вешћу". Трамп је истакао како је "врло добро свестан да шпијунске службе надгледају све велике хотеле", те да се у складу са тиме и понашао. Да ФСБ и њему сличне обавештајне службе широм света прате високопрофилне личности познато је свима. Тако је 1999. у јавности освануо видео-снимак тадашњег руског државног тужиоца Јурија Скуратова у кревету са две младе жене. Тадашњи шеф ФСБ-а је на конференцији за штампу потврдио да је снимак аутентичан, а Скуратов је убрзо, заједно са председником Борисом Јељцином који га је именовао на ту позицију, отишао у политичку историју. Занимљиво је да је шеф ФСБ-а који је одржао споменуту конференцију за штампу био - Владимир Путин.

Извори

Шта каже "прљави досије"? Непроверени извештај наводи цитате бројних анонимних извора. Међу њима су и "високи званичник руске обавештајне службе који и даље ради у Кремљу", "високи представник Министарства спољних послова", као и "високи званичник Министарства финансија". Такође се спомињу и сведоци из ужег круга Доналда Трампа. Сви имају шифрована имена, а нигде се не спомињу ни иницијали, ни праве позиције, нити било који опипљиви докази. Шта је истина? Извори су једна од најслабијих карика ионако климавог досијеа о Трампу. Прво што изазива сумњу је чињеница да су информације унутар руске обавештајне заједнице строго контролисане, те да се до сада није десило да су неки осетљиви подаци процурели. Путинов круг људи који доносе одлуке је изузетно мали и затворен. О томе сведоче чак и дипломатске депеше америчке амбасаде у Москви, које је 2010. открио Викиликс. америчке дипломате пожалиле су се Белој кући како "не могу да пронађу добре изворе".

Тајни састанци

Шта пише у досијеу? У извештају пише да је кључни Трампов човек за састанке са руским руководством био адвокат Мајкл Коен. У досијеу се спекулише да је у августу 2016. Коен летео за Праг, где се са руским званичницима срео у просторијама Росотрудиченства, руске културне организације под покровитељством Кремља. Поред тога, у досијеу се тврди да је Трампов спољнополитички саветник Картер Пејџ посетио Москву у јулу 2016, где се "седмог или осмог јула сусрео са Игором Сечином, шефом руске државне нафтне компаније Росњефт и Путиновим де факто замеником". У непровереном извештају спомиње се како је Сечин наводно рекао Картеру да ће "сви будући енергетски споразуми зависити од одлуке Трампове администрације о санкцијама Русији, које је Обама увео 2014. због анексије Крима". Према наводима из досијеа, Картер се такође сусрео са Игором Девјекином, вишим званичником из Путинове председничке администрације, који је Трамповом саветнику "наговестио да Русија поседује 'компромат' о оба америчка председничка кандидата", и наводно упозорио Трампа да "има ту чињеницу на уму". Шта је истина? Коен каже да никада није био у Чешкој. Тог 29. августа, када је наводно имао један од тајних састанака, Коен је са сином присуствовао бејзбол утакмици у САД. "Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост" послали су репортере у Праг, који су се у САД вратили празних руку, јер нису успели да пронађу ниједан доказ о истинитости спекулација из досијеа. Што се тиче посете Картера Пејџа Москви, до ње је заиста дошло. Међутим, не постоји ниједан доказ о томе с ким се Трампов саветник срео у Москви. Сам Пејџ је тврдње из досијеа назвао "комплетним смећем".

Хаковање

Шта досије каже? У извештају се наводи да је "постојала обимна завера Трамповог тима и Кремља". Завера је наводно смишљена на највишем нивоу, а укључивала је и руске дипломате у САД. У "прљавом досијеу" пише и како је Русија одговорна за хаковање Националног комитета Демократске партије САД, те да су Путинови људи били ти који су Викиликсу наводно дали материјал. Џулијан Асанж је ове тврдње назвао лажима и рекао да је информације добио од доушника из САД. У досијеу се такође наводи да је и сам Трамп имао своје кртице у штабу демократа, као и да је помоћ добијао од хакера из Русије и САД. Заузврат су Трампови људи наводно Москви достављали податке о руским олигарсима који живе у САД. Шта је истина? Ништа од ових тврдњи није доказано "црно на бело". Део тврдњи о руском хаковању демократа сматра се тачним, пре свега јер су то саопштиле и америчке обавештајне службе које, додуше, јавности нису доставиле опипљив доказ о томе. ЦИА и ФБИ су са тим извештајем отишли код Барака Обаме, који је након састанка с њима депортовао 35 руских дипломата и њихових породица из САД, под оптужбом да су помагали Доналду Трампу на штету Хилари Клинтон. Одлазећи председник САД је оптужио Москву за сајбер-нападе, и увео санкције руским цивилним и војним агенцијама, додавши да је "Путин крив за хаковање". Трамп је на својој конференцији рекао да "верује да је Русија могла да учествује у хаковању", и додао да "чак и да је то истина, таква пракса неће бити могућа за време његовог председниковања".

О Украјини

Шта пише у извештају? Наведено је да је у замену за хаковање демократа Трамп обећао да неће спомињати "руску интервенцију у Украјини". Уместо тога, нови председник САД би се фокусирао на обавезе НАТО чланица на Балтику и на истоку Европе. Циљ је наводно да се скрене пажња с Украјине, која је "Путинов приоритет". Шта је истина? Трамп је рекао да није искључено да ће његова администрација признати Крим као део Русије. Такође је рекао да НАТО нема обавезу да по аутоматизму штити све своје чланице, нарочито оне које не испуњавају финансијске обавезе према том војном савезу. Поред тога, званичници републиканске партије у августу су повукли нацрт платформе о достављању наоружања украјинској војсци, која се бори против проруских побуњеника на истоку земље. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА