Најновије

МАЂАРИ ИСМЕВАЈУ ХРВАТЕ: Очерупали смо их!

Од Божића када је хрватски премијер саопштио да је изгубљен спор с Молом у Женеви, хрватска Влада ћути о трошковима арбитраже.

Андреј Пленковић (Фото: Синхуа)

Регионални медији преносе да из Владе Хрватске поручују да још није ништа изгубљено.
У међувремену, мађарски медији се хвале како су огулили Хрвате. Објавили су како ће трошкови парнице хрватску страну коштати најмање 30 милиона долара (213 милиона) позивајући се на израчунавање часописа "Global arbitration review."
Према правилима УНЦИТРАЛ-а (комисије Уједињених за међународно трговачко право у Женеви) губитници морају да сносе већину трошкова, тако хрватска страна уз своје адвокате мора да плати и део трошкова за правну компанију "Дечерт" коју је ангажовао "Мол". И ГАР пише да је случај у којем су одбачене хрватске тврдње да је бивши премијер Иво Санадер примио мито од шефа МОЛ-а Золта Хернадија у замену за предају управљачких права Ине имао високе, рекордне трошкове. 
Хрватски медији нису добили објашњене за трошкове нити објаву пресуде, и то објашњавају тиме да имају још један спор с Молом, у Вашингтону. У одговору порталу Индекс истичу да намеравају да сруше пресуду из Женеве пред судом у Швајцарској. 
Према подацима које је објавила Државна ревизија може се израчунати да су трошкови хрватске стране у случају арбитраже износили најмање 100 милиона куна. Од тога је највише отишло на адвокатску фирму којој је плаћан месечни паушал од 364.000 долара, односно 4,3 милиона долара годишње. За услуге вештачења плаћено је 12 милиона куна. Државни ревизори су забележили и да је Врдољаково министарство економије плаћало консултанте 2.280 куна по радном сату. 
Најмање 6 милиона плаћене су судске таксе. Непознат је износ хонорара који је добио Јакша Барбић, члан арбитражног већа којег је предложила хрватска влада, и за којег се у медијима спекулише да је гласао против ње, а у корист Мађара. Међу сведоцима на арбитражи били су и Иво Санадер и Золт Хернади, а кључна саслушања пратили су правни тимови, по десетак адвоката са сваке стране, што би могло донекле објаснити висину трошкова. Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА