Најновије

СРБИЈИ ПРЕДЛАЖУ ПОДЕЛУ КОСОВА: Може ли доћи до ње?!

Идеја америчког стручњака за Балкан и бившег заменика шефе ЦИА Стивена Мејера о подели тзв. државе Косова поново је актуелизовала причу коју су поједини државни функционери стидљиво помињали у последњих 15 година, али поводом тога ништа нису урадили. Има ли предлог о подели КиМ данас упориште у реалности и да ли би је власти у Београду сада прихватиле?

Приштина, поново актуелизована прича о подели тзв. државе Косова, Амери на страни Шиптара? (Фото: Јутјуб)

У јеку преговора Београда и Приштине о формирању заједнице српских општина Стивен Мејер, добар познавалац прилика у региону, поново је узбуркао јавност причом о подели Косова. Он је навео да Србија треба да изађе из бриселских преговора и уђе у нове, који би овог пута укључили питање суверенитета.
"Нову политику у вођењу преговора са Приштином треба да предочи српска влада, а њен потенцијални правац деловања треба да буде подела Косова по етничкој линији, при чему би Србија имала потпуни суверенитет на територији северно од Ибра", написао је Мејер у ауторском тексту за "Недељник".
Мејер није први пут изнео овакав предлог и о подели Косова на исти начин говорио је и пре 12 година. Иако званично ниједан министар у српским владама од 2000. године није признао да се о тој идеји преговарало, "процурело" је да је на њој својевремено радио покојни премијер Зоран Ђинђић, а спекулисало се и у време Бориса Тадића.
А каква је данас ситуација? Да ли се Мејеров предлог може третирати озбиљно или је прича о подели Косова и "спашавању оног што се спасит може" за Србију одавно завршена?

Нова дестабилизација односа

- Мејер као да полази од позиције у којој је Србија та која може да наметне правац вођења преговора, а није тако. Све што би данас изашло из оквира преговора у Бриселу дестабилизовало би односе између Срба и косовских Албанаца, као и позицију Србије у међународној заједници. Оно што ми можемо је да наставимо процес о нормализацији односа и да преговарамо о имовини, статусу Српске православне цркве и питању повратника - каже Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ у Скупштини Србије. Да је Бриселски споразум ставио тачку на сваку причу о подели јужне покрајине сматра и Душан Јањић, председник Форума за етничке односе. Он каже да је у овом тренутку такав предлог практично неостварив.

Колико је предлог остварив

- Заједница српских општина је у фази припреме. Воде се преговари око њеног статута и надлежности. Замислите да сад кажемо да то не важи и да обнављамо институције на северу Косова? Отворили би кризу, дали би алиби косовским Албанцима, који не желе да формирају ЗСО. Они би аутоматски добили подршку ЕУ, САД-а и НАТО-а, а то би нанело велику политичку штету Србији и изазвало етничке сукобе - објашњава Јањић. Бивши министар за КиМ Слободан Самарџић наводи да идеја о подели јужне покрајине нема упориште у политичкој реалности и да је практично никад није ни имала. Он каже да је озбиљне струје из водећих светских сила никад нису ни помињале.

До сада се није реаговало

- Стивен Мејер је добронамеран и добро познаје прилике на Балкану, али он није гласноговорник ниједне озбиљне струје у Америци - тврди Самардржић. Бивши министар додаје да је влада у којој је био (2007 - 2008) разматрала идеју о подели КиМ, али да у том правцу није реаговала. - Наш најјачи аргумент је да је Косово део територије Србије, која је међународно правно призната. Ако би ушли у преговоре о подели, то значи да сте спремни да се одрекнете тог правног статуса, а немате никакву гаранцију да би икад спровели у дело тај предлог. Од Србије се тражи да у једном тренутку потпише правно обавезујући документ о нормализацији односа са Косовом, а то значи да нам међународна заједница признаје ту правну предност и да они чекају да је се ми одрекнемо - закључује Самарџић. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА