Најновије

СРПСКА ОДГОВОРИЛА ДУДАКОВИЋУ: Ево шта Срби кажу на позивање на рат

Жестоке реакције у Републици Српској на изјаве команданта петог корпуса некадашње армије РБиХ. Уместо да буде процесуиран, он прети рушењем Српске.

Атиф Дудаковић (Принтскрин:Јутјуб)

Позивање младих Бошњака на рат и поруке Атифа Дудаковића да је увек спреман за борбу, показују да је бошњачка политика била и остала политика сукоба, став је представника институција Републике Српске. Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић оценио је да позив команданта Петог корпуса Армије БиХ Атифа Дудаковића младим Бошњацима да се наоружају треба све да забрине. - Такве изјаве воде само у сукобе. Уместо да ти људи одговарају и сносе последице своје неодговорне политике у претходном периоду, они изазивају нову ратну ситуацију која сигурно није прихваћена код младих Бошњака, што је добра ствар - рекао је Чубриловић. Председник Савеза логораша РС Бранислав Дукић сматра да најновија изјава Дудаковића представља пораз правосуђа БиХ, јер уместо да буде процесуиран за ратне злочине над Србима, он прети рушењем Републике Српске. - Дудаковић је одавно требало да буде процесуиран пред Тужилаштвом и Судом БиХ, јер је одговоран за бројне ратне злочине и протеривање 120.000 Срба из 13 крајишких општина - рекао је Дукић и истакао да постоје бројни докази, видео-записи и изјаве сведока о многим злочинима над Србима које су починиле јединице Петог корпуса Армије БиХ под командом Атифа Дудаковића. Недељко Митровић, председник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, сматра да позив Дудаковића упућен младим Бошњацима да се наоружају представља претњу миру и суживоту народа у БиХ. - Мислим да су Хашки трибунал и правосуђе БиХ допринели оваквом понашању Атифа Дудаковића, јер је крајње неприхватљиво да човек који је директно и индиректно допринео бројним ратним злочинима над Србима, 20 година након рата не буде процесуиран - рекао је Митровић. Генерал Миломир Савчић, председник Борачке организације РС, оценио је небулозном изјаву Атифа Дудаковића да је спреман да поведе присталице на рушење Републике Српске. - Док њихови неспособни генерали воде политику, ничему корисном се не можемо надати. Ради личног рекламирања и подизања значаја и важности у очима Бошњака дају овакве изјаве. Глумили су патриоте и клели се у Југославију док су били официри ЈНА, па су је издали, а сада то понављају у БиХ - рекао је Савчић. Он истиче да они годинама ништа друго не раде, осим што наплаћају свој патриотизам и тако покушавају да избегну одговорност за злочине које су њихове јединице починиле над Србима. - Бошњацима не одговара истина. Они знају ко су биле прве жртве у Броду, Приједору, Сарајеву и другим местима. Знају да су то били Срби. То говори ко је изазвао рат и крвопролиће и ко је најодговорнији за несрећу коју је БиХ доживела - поручио је Савчић.

Увреда за српски народ

Митровић је истакао да Дудаковићева изјава којом позива на рушење Републике Српске представља увреду за српски народ и српске жртве рата, као и да је понашање представника међународне заједнице и правосуђа БиХ који прећуткују овакве иступе непримерено. Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА