Најновије

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ЕРДОГАНА: Турска под хитно да одбаци агресивну реторику или...

Грчки премијер Алексис Ципрас позвао је данас Турску да одбаци агресивну реторику како би се постигао договор о поновном уједињењу Кипра, констатујући да је по том питању постигнут одређени напредак. Ципрас је, у говору пред парламентом у Атини, изјавио да се нада да ће у блиској будућности доћи до позитивних резултата у преговорима о Кипру.

Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Синхуа)

- Предуслов је да друга страна...посебно Турска, приступи преговорима у сличном духу, остављајући по страни агресивну реторику и да ради озбиљно и одговорно - поручио је Ципрас, пренео је Ројтерс.
У Женеви су недавно окончани разговори о поновном уједињењу Кипра без договора. Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је после тога изјавио да повлачење турских снага из северног дела Кипра не долази у обзир, наводећи да Атина и кипарски Грци и даље имају "различита очекивања" у односу на кипарске Турке по питању решавања проблема подељеног острва.

Ципрас (Фото: РИА новости)

- Кипарски Турци интензивно раде, али грчка страна поново избегава решење за Кипар - рекао је Ердоган, истичући да се без Турске решење не може очекивати.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес је рекао Ројтерсу да је уверен да ће сви учесници тих преговора учинити "последњи напор" да реше питања на следећем састанку. Изасланик УН за Кипар, Еспен Барт Еиде, изјавио је недавно да је тешко постићи мировни договор на Кипру, али да није немогућ. Лидери кипарских Грка и Турака договорили су се почетком децембра да у јануару наставе преговоре о поновном уједињењу острва.
Интензивни преговори Анастасијадеса и Акинџија запали су у новембру прошле године у ћорсокак због неслагања у вези са питањем колико људи би имало право да потражује куће и имовину у зонама које ће бити под контролом сваке од страна у предвиђеној федерацији. Кипар је подељен откако је 1974. изведена турска инвазија после пуча у циљу уједињења тог острва са Грчком. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА