Најновије

ПОТВРЂЕНО: Руски мигови стижу најкасније до априла!

Шест мигова (МиГ- 29) које је Русија поклонила Србији стићи ће идућег месеца или најкасније у априлу, потврђено је из Министарства одбране.

Руски мигови стижу у Србију (Фото: Синхуа)

Модернизација мигова из састава Ваздушно-космичких снага Русије, као и постојећа четири мига српске војске,  обавиће руски експерти уз помоћ наших стручњака.
- Очекујемо да се крајем ове или почетком наредне године тај процес комплетно заврши и да свих шест авиона буду предати 101. ловачкој авијацијској ескадрили у 204. ваздухопловној бригади - кажу у Министарству одбране.
После више деценија, коначно је прошле године започело дуго очекивано опремање и модернизација нашег Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.
Реч је о донацији шест авиона МиГ-29 чијом набавком и ремонтом, али и ремонтом још четири наша ваздухоплова тог типа који ће бити и опремљени најсавременијим наоружањем, радарима, оптоелектронским системима и уређајима везе значајно се унапређују способности нашег Ратног ваздухопловства. Како истичу у Министарству, Ратно ваздухопловство и ПВО Војске Србије имају потребан број пилота оспособљених за управљање авионом Миг-29, у складу са расположивом техником и њиховим задацима, у првом реду контрола и заштита ваздушног простора Републике Србије. - Свесни смо да је због захтевности пилотског позива обезбеђење кадра један од највећих проблема у ваздухопловству. У протеклом периоду због економске кризе, број летелица као и број налета на авионима типа МиГ-29 и МиГ-21 значајно су били смањени, пилотски позив постао је мање цењен и млади људи нису имали мотива да се за њега опредељују, па ће у наредних 10 до 15 година бити неопходан одређен број пилота који ће летети на авионима МиГ-29 - наводе из Министарства одбране. Министарство одбране најављује да ће у складу са тим циљем популаризовати пилотски позив, побољшати статус пилота и техничара и изједначити га са статусом који имају пилоти у земаља које располажу са летелицама тог нивоа и вредности. Донацију руских мигова је уговорио премијер Александар Вучић током посете Москви крајем прошле године. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА