Најновије

Бакир би да запали Босну

Најавом подношења захтјева за ревизијом тужбе БиХ против Србије преко фамозног агента, Сакиба Софтића, Изетбеговић је успио да уједини поларизовану српску политичку сцену у јединствен блок. Нема дана да се политички лидери, који су до јуче имали опречна мишљења о низу политичких питања, о Изетбеговићевом науму не огласе на мање-више сличан начин, износећи аргументе да је захтјев за ревизијом правно неутемељен, да ће изазвати регионалну кризу, да Сакиб Софтић нема легитимитет да представља БиХ.

Предраг Ћеранић (Фото: Јутјуб)

Пише: Предраг Ћеранић Против Бакирове идеје изјаснили су се и поједини представници међународне заједнице у БиХ. Тако је шеф Мисије ОЕБС у БиХ, Џонатан Мур, рекао да ревизија тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде у Хагу „није ни добар, нити заједнички и практичан корак у овом тренутку“. Шеф делегације Европске уније у БиХ, Ларс Гунар Вигемарк, изјавио је да би ревизија тужбе БиХ представљала кочницу у провођењу економских реформи у БиХ. "Најискреније, не знам зашто се сада, у овом тренутку, та питања потежу", рекао је Вигемарк на Конференцији о лидерству и бизнису у Бањој Луци.Али, Изетбеговић није одустао, дозирано је давао изјаве дижући температуру у БиХ све више. Високи представник Валентин Инцко показао је суздржаност о горућем политичком проблему у БиХ, наводећи да је то унутрашње питање ове државе, док је видљив изостанак реакције америчке и британске амбасаде, које су се до сада редовно оглашавале у сличним ситуацијама. Док амбасадорку Кормакову можемо разумјети с обзиром на још до краја неспроведену транзицију власти у њеној земљи, гдје се сада о БиХ сигурно не размишља на дневном нивоу, ћутање британског амбасадора прилично изненађује. Амбасадор Фергусон се оглашавао и приликом писања Тимоти Леса, објашњавао је разлоге увођења америчких санкција предсједнику Додику, и веома често давао интервјуе у којима је износио ставове о актуелним питањима у БиХ. Прилике захтијевају да се огласе и једна и друга амбасада. Нема никаквих шанси да подрже Изетбеговића, јер је свима јасно да Изетбеговићево инаћење дестабилизује и БиХ и регион. Јасно је то и Изетбеговићу. На упозорења да ће његов потез прилике у региону учинити врло комплексним, Изетбеговић је изјавио да зна ће се то десити, али да га то неће одвратити од његове намјере.
У Сарајеву за иницијатора покретања ревизије тужбе сматрају Џефри Најса, бившег хашког тужиоца. Слично мишљење може се чути и у Бањој Луци. Тако, бањалучки адвокат Крстан Симић, дужи низ година члан Уставног суда БиХ, тврди да питање ревизије тужбе нису иницирали лидер СДА Бакир Изетбеговић и бошњачке невладине организације, него Џефри Најс, гостујући на трибини бошњачких интелектуалаца у Сарајеву, у септембру прошле године. Онима који га чине одговорним за Изетбеговићев потез који је тензије у БиХ подигао до критичног нивоа, Џефри Најс даје за право својим изјавама да је лично бошњачком члану Председништва БиХ дао савјете у вези са ревизијом пресуде по тужби БиХ против Србије, али је он, како каже, показао веома мало или скоро нимало интереса за то. Најс је за сарајевски „Дневни аваз“ рекао да је најпре замољен да помогне у вези са ревизијом, што је он прихватио, а потом су писаним путем Изетбеговићу послати савјети још два пута — прво, крајем 2015, а друго половином 2016. године јер је, по његовом мишљењу, "Босна и Херцеговина изгубила тужбу због недостатка доказа, али од 2007. године постоји значајан број досад неискориштених доказа". Испред кога и зашто се Најс толико залаже за ревизију тужбе? Коме одговара дизање тензија до усијања у лако запаљивој Босни и Херцеговини?  Онима који не желе да дође до договора Трампа и Путина на најављеном сусрету. Онима који су запалили Блиски исток, а хоће и Балкан, јер онда нема ни руских нафтних токова ни кинеског Новог пута свиле. Онима који су обојене револуције изводили по свијету, а сада су је потпалили у властитом дворишту. Неокони иду до краја. Што се Бакира тиче, он не смије чекати да Мајкл Флин убиједи Трампа да Муслиманско братство стави на листу терористичких организација. Па таман запалио Босну. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА