Најновије

ТЕШКЕ РЕЧИ НА РАЧУН РУСИЈЕ: Црногорски премијер није штедео оптужбе у интервјуу за "Тајм"!

Црна Гора нема дилему када је у питању њен пут интеграције у НАТО и Европску унију, казао је председник подгоричке Владе Душко Марковић у интервјуу за амерички магазин Тајм.

Марковић попљувао Русију у разговору за Тајм (Фото: promo, gov.me, Правда)

Марковић је навео да Црна Гора од октобра прошле године у континуитету трпи опструкције усмерене ка држави и њеним институцијама, али да мора да се брани правни и институционални поредак. На питање новинара да ли актуелни геополитички заокрети наводе на преиспитивање одлуке о приближавању Црне Горе Западу, премијер је казао да у том погледу нема дилеме. "Ми знамо да ће НАТО ући у нову фазу и нови начин деловања. Ми такође верујемо да ће управо због нове позиције САД-а у светској политици и председника Трампа НATO постати још јачи. ЕУ се суочава са озбиљним проблемима, али ми заиста верујемо да ће након окончања преговарачког процеса она изгледати потпуно другачије у односу на то како изгледа данас. Ми верујемо да ће Унија бити боље организована, а њене институције јаче него што је то тренутна ситуација", рекао је Марковић. Премијер је навео и да је важно да Алијанса задржи политику отворених врата за све земље "Западног Балкана" јер ће то очувати мир у региону, који је потребан за очување стабилности и мира у целој источној Европи. Говорећи о разлозима због којих жели да Црна Гора постане чланица НATO-а, црногорски премијер је навео да историјска искуства многих конфликата и ратова на овим просторима никада нису довела до проналажења било каквих механизама за самоконтролу и решеавање криза. "Црна Гора је у стратешком смислу веома добро позиционирана. Има излаз на Јадранско море. Неке друге државе, као Словенија, Хрватска и Албанија су већ чланице, а једино Црна Гора није. Имамо веома моћну луку - луку Бар. И ова лука је стратешки веома важна за противнике НATO-а, посебно након конфликта у Сирији, када је Русија почела да тражи добру морнаричку базу у некој од топлијих земаља", рекао је премијер упитан шта Алијанса добија тиме што дозвољава улазак Црне Горе. На констатацију новинара да не би требало да чуди зашто се онда Русија толико опире чланству Црне Горе у НATO и ширењу Алијансе, премијер Марковић је казао да је Русија веома заинтересована за ширење ка Јадрану, а одлука Црне Горе да постане део другог цивилизацијског круга представља претњу.
"У питању је стратешки конфликт глобалних интереса, игра моћи између НATO и Запада са једне, и Русије са друге стране. Црна Гора је више од 300 година била у пријатељским односима са Русијом и не можемо дозволити да наша територија буде злоупотребљена да се на било који начин угрози безбедност Русије", казао је Марковић. Међутим, како је навео, Црна Гора ће бранити своје интересе и интересе западноевропске заједнице: "Омогућити Русији да постане доминантна на Балкану значило би губитак нашег суверенитета, а ми желимо да га задржимо. Тако да нисмо спреми да дозволимо Русији да одлучује уместо нас и да одређује наш курс деловања". Одговарајући на питања о дешавањима уочи 16. октобра прошле године и активности везаних за покушај тероризма, председник је казао да се Русија умешала у црногорске изборе и да су отворено подржавали противнике НATO-а.
"Велика количина новца је нелегалним путем дошла у Црну Гору. Руски званичници отворено су нам претили. Њихове безбедносне службе биле су у контакту са политичарима, Православном црквом, невладиним сектором, неким медијима. Креирана је таква атмосфера у којој су прозападне снаге требало да доживе пораз", тврди црногорски премијер и наводи да је био планиран и алтернативни сценарио који би, у случају победе прозападних снага, довео до напада, конфликата и насилног преузимања власти. Марковић је рекао и да је откривена завера и додао да су безбедносне службе земаља-чланица НATO такође потврдиле информације црногорских институција. "Они су нам помогли да саставимо делиће овог сценарија, јер су све операције указивале и на умешаност треће стране", рекао је премијер Марковић. Констатујући да су у појединим деловима источне Украјине 2014. године локални протести против прозападно оријентисане Владе прерасли у велики сукоб у који се умешала и Русија, новинар Тајма је питао премијера да ли страхује да би се тако нешто могло догодити и у Црној Гори. Премијер је казао да је то 'модус операнди' који Русија користи како би извршила дестабилизацију државе. "И ми смо свесни тога. Од одржавања избора у континуитету имамо опструкције усмерене ка држави и њеним институцијама. Они желе да представе ову Владу бесмисленом, а исто важи и за правосуђе, тужилаштво и институције које се баве спровођењем закона. Ми им то нећемо дозволити, иако знамо да то повлачи одређени ризик. Ми морамо да бранимо наш правни и институционални поредак без обзира на то шта је Русија спремна да уради поводом тога", навео је премијер Марковић. Извор: Вијести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА