Најновије

ПОДРЖАВАЈУ ТЕРОРИСТЕ: Хрватска зарађује милијарде на сиријском рату! (ВИДЕО)

Хрватска је драстично повећала продају муниције из југословенског и ратног раздобља према Саудијској Арабији у 2016. години, упркос упозорењима организација за људска права о илегалном преусмеравању пошиљки у ратна подручја, што представља кршење ЕУ и међународних закона.
У првих девет месеци прошле године, Загреб је продао муниције, мина и ракетних бацача у вредности од 83 милиона евра. Цифре из раздобља између октобра и децембра тек требају да буду објављене. 
Видео снимци и фотографије које су се појавиле из Сирије пружају уверљиве доказе о присуству муниције и оружја хрватске производње у овој држави.
Хрватска је једна од првих држава која је испоручила оружје сиријским побуњеницима, ослобађајући се на тај начин залиха муниција током зиме 2012. године. 
Опрема је усмерена преко Јордана – плаћена од стране Саудијске Арабије уз координацију ЦИА-е – дуж пута којим је од тада из Средње и Источне Европе пренесено оружја у вредности преко милијарду евра.
Од тренутка када су те прве испоруке разоткривене, Хрватска је уложила максималне напоре како детаљи ове трговине не би доспели у медије, уклањањем кључних информација – као што је коначно одредиште – из службених извештаја. 
Новинари су, међутим, нашли начин да заобиђу тајност, коришћењем мало познатих УН-ових података о трговини, који су открили како је Хрватска извезла преко 2.600 тона деценијама старое муниције (које је Хрватска војска прогласила вишком) модерно-опремљеној војсци Саудијске Арабије између фебруара и септембра 2016. године. Мало је вероватно да војска Саудијске Арабије, једна од најбоље опремљених на свету, може бити коначно одредиште за ове хрватске отпатке. Војни стручњаци су рекли како су вероватни крајњи корисници таквог материјала групе које су савезници заливске краљевине у Сирији и Јемену.  Иако су стручњаци претходно истакли видео и фотографске доказе РБГ-6 бацача граната и РАК-12 вишецевних ракетних система хрватске производње у Сирији, хрватски званичници су оспорили њихово порекло, истичући да се слично оружје производи и на другим местима. Међутим, нова анализа профила на друштвеним мрежама јединица које се боре у Сирији, као и онлајн ентузијаста који прате употребу оружја, пружа јасне доказе да су ова оружја произведена у Хрватској.  Министарство спољних послова Саудијске Арабије није се одазвало на бројна постављена питања. Холандија је већ обуставила извоз оружја у Саудијску Арабију након извештаја да се оружја користе за ратне злочине у Јемену. Уједињено Краљевство и Немачка се све више позивају да учине исто.  Извор: index.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА