Најновије

ХРВАТИ О СРПСКОМ СЕЛУ: "Они су феномен!"

Хрватски медији преносе причу о српском селу Стројковце, у којем нема незапослених, као феномен у комшилуку.

Плодна земља (Фото: pixabay)

Свака пета кућа у селу Стројковце је предузеће - неки су били приморани да се окрену породичном бизнису, док су други то учинли како би надмудрили комшије, преноси тамошњи медији.
С обзиром на то да је близу села планина Кукавица на којој је лако доћи до дрвета, многи се баве управо његовом прерадом. 
Незапослених у селу, тврде мештани, нема. Било их је, додају 20-ак, али они су отишли на рад у Чешку. 
Иначе, село нема водоводну ни канализациону мрежу, а путеви, осим главног, нису асфалтирани. Зато имају трговине, две пољопривредне апотеке, две вулканизерске радње, физерске салоне... 
- Ми смо феномен. Нема воде, канализације ни асфалта, а фирми има колико ти душа жели - каже о селу Драган Вујић који и сам има радњу која се бави производњом дрвене амбалаже. До пре неколико година скоро у свакој кући се нешто производило, легално или на црно, међутим навалиле су инспекције па су многи угасили фирме. 
Горан Коцић објашњава да се од нечега мора живети, а мука је натерала људе да се баве обрадом дрва. Већина мештана некада је, наиме, живела од производње воћа или од рада у фабрикама које се затим затворене, а цене воћа пале су, кажу, на ниске гране. Зато су пронашли други извор прихода. 
Коцић у својој фирми за производњу кревета запошљава 70 радника, а Братислав Ђорђевић који има салон намештаја њих 40. 
'- Почео сам посао с 27 година и с једним радником у обитељској кући, а сада запошљавам 40 мештана. Што да вам кажем осим да смо ми Стројковчани амбициозни и вредни' - каже Ђорђевић. 
Још један успешни предузетник Миомир Марковић, напомиње да су Стројковчани људи посебног кова, али да нису маштовити. 
- Чим неко покрене неки посао, комшија отвара исту производњу, а успут никне још неколико на црно - објашњава. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА