Најновије

СТОГОДИШЊИЦА ТОПЛИЧКОГ УСТАНКА: Вучић сутра присуствује церемонији

Председник Владе Србије Александар Вучић предводиће у недељу централну државну церемонију поводом стогодишњице подизања Топличког устанка.

Премијер Србије, Александар Вучић (Фото: ЈуТЈуб)

Државна церемонија ће бити одржана код Споменика Топличанима палим у ратовима 1912-1918. и жртвама Народног устанка 1917. године, који се налази у центру Прокупља, саопштено је из владе.
Након верског обреда, у 12.00 часова ће бити положени ловорови венци и одате највише државне и војне почасти. 
Председник Владе ће се том приликом обратити присутнима, после чега ће обићи поставку "Топлички устанак 1917 - 100 година после“ у Народном музеју Топлице. 
Церемонији ће присуствовати и председница Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић, председник Републике Српске, Милорад Додик, министри у Влади Србије, начелник Топличког управног округа, председник општине Прокупље, представници дипломатског кора, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и грађани. 
Устанак који је крајем фебруара и почетком марта 1917. године захватио Топлицу, Јабланицу, и проширио се на остале делове под бугарском окупацијом, саставни је део ослободилачке борбе српског народа у Првом светском рату, подсећа се у саопштењу које је упутило Министарство рада. 
Устанак је представљао природни продужетак отпора започетог у Србији од тренутка када се српска војска повукла преко Албаније и трајао је скоро све до њеног повратка у отаџбину. То је био једини и прави устанак у позадини фронтова иза кога су постојале елементарна организација и јасна концепција борбе за слободу. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА