Најновије

ТЕНЗИЈЕ У ВУКОВАРУ: Шта ће бити са тамошњим Србима?

У Вуковару се на улицама поново појавио увредљиви графит Српско породично стабло, плакат с црном подлогом на коме је исцртано дрво с обешеним телима.

Вуковар(Фото: Принтскрин)

Власт у том граду згрожена и тражи од полиције да санкционише одговорне. Српско становништво и невладин сектор траже реакцију највиших политичких званичника у Хрватској.
Чека ли се то на овом месту аутобус за 1991? Вуковар се очигледно ни 26 касније није ослободио дискриминаторских порука. 
Иако су се са плакатима породичног стабла и усташког вође Анте Павелића већ суочавали, Срби из тог града поручују да ситуација сада није нимало бенигна. 
- То су све поруке које иду ка застрашивању Срба и рекао бих притиску одласка Срба из Вуковара. Сматрамо да нисмо довољно заштићени од државе јер ово нико није ни осудио - каже Драган Црногорац, члан Већа општине Вуковар. 
Овај увредљиви графит појавио се пре четири године у Загребу, а у међувремену на још неким местима у Хрватској. Да ли овај последњи својеврсни усташки стрит арт у Вуковару, како гласи један од коментара на друштвеним мрежама, иде у прилог тези да државни врх те земље има дилему у погледу фашистичких симбола. 
- То заправо показује некакву праксу која се у Хрватској догађа последњих годину, две. То показују извештаји релеватних домаћих и страних институција да расте екстремизам посебно десни и да расте говор мржње посебно према националним мањинама, првенствено Србима и Ромима. Видимо да ни и са највиших политичких инстанци не долази осуда оваквих ставои и то је поражавајуће - рекао је Никола Пухарић из Иницијативе младих за људска права у Хрватској. 
У кабинету градоначелника Вуковара за Б92 кажу да поруке такве садржине никоме не иду у прилог, већ само додатно нарушавају односе међу становницима тог града. 
- Згрожен сам и не знам шта бих друго рекао него да је то болесно. Вуковар је мултиетничка средина, такве ствари нам нису потребне и осуђујемо појаву плаката. Позивам полицију и друге институције да истраже случај и санкционишу одговорне - рекао је градоначелник Иван Пенава. 
Још се не зна ко је лепио, сада већ по налогу полиције, поскидане плакате по Вуковару. После увиђаја случај је прослеђен Државном тужилаштву. Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА