Најновије

УЖАС! МАКЕДОНИЈА ЋЕ ПОСТАТИ АЛБАНИЈА: Бивша југословенска република у проблему!

Македонија ће се практично претворити у Албанију уколико владу у Скопљу буду формирали опозициони Социјалдемократски савез за Македонију (СДСМ) Зорана Заева и Демократска унија за интеграције (ДУИ) Алија Ахметија. Лидери те две партије договорили су се да направе коалицију тако што је Заев пристао на то да албански језик буде равноправан са македонским на целој територији државе.

Еди Рама (Фото: Синхуа)

Заев је јуче изјавио да очекује да нова влада буде формирана у марту, након што је са највећом албанском партијом ДУИ постигао договор о свим кључним питањима.
- Сада морамо да се договоримо о расподели министарстава и реформској платформи будуће владе - рекао је Заев. Погледајте ОВДЕ више о кандидатури Заева.
Он се нада да ће добити мандат, будући да је председник Ђорђе Иванов рекао да ће га поверити оној странци која буде имала подршку 61 посланика у парламенту са 120 места.

С обзиром на то да је СДСМ на изборима 11. децембра освојила 49 мандата у скупштини, а ДУИ 10, Заеву фали подршка још само два посланика. Њих може лако да добије, будући да му је још једна албанска странка Беса, која је добила пет места у парламенту, раније обећала подршку уколико прихвати "албанску платформу".
Међутим, Македонци, иако прижељкују што брже формирање владе како би земља изашла из политичке кризе после две године, страхују да ће са коалицијом СДСМ-ДУИ изгубити свој идентитет.
Стога би већина грађана Македоније радије на власти видела поново ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Николе Груевског. Та коалиција је на изборима и добила највише гласова и 51 место у парламенту, али је одбила уцене ДУИ, те није успела да формира владу. Груевски је баш одбио захтев Албанаца да албански језик буде равноправан са македонским на целој територији државе. Он сматра да је довољно то што је албански равноправан са македонским у местима у којима су Албанци већинско становништво.

Консултације код Раме

Осим тога, Македонци страхују да ће им са коалицијом СДСМ-ДУИ на власти албански премијер Еди Рама кројити судбину. Рама се, иначе, након парламентарних избора у Македонији одмах умешао у унутрашња питања својих суседа, позвавши на разговор лидере четири највеће албанске партије. Поред Ахметија из ДУИ, у Тирану су на "консултације" били позвани и Билал Касами, шеф Бесе, Мендух Тачи из Демократске партије Албанаца (ДПА) и Зијадин Села, вођа Покрета за реформе ДПА. Верује се да им је Рама тада дао упутства да покушају да поставе Албанца за премијера и да се изборе да албански језик буде званични у целој Македонији. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА