Најновије

А ПОСЛЕ КРИМА - КАЛИФОРНИЈА: Да ли је Путин бацио око на део Америке?

Политичка група "Да Калифорнија" жели да организује референдум на коме би се становници ове савезне државе изјаснили за то да ли желе да се Калифорнија осамостали.

Владимир Путин (Фото: РИА Новости)

Калифорнија је једна од држава у којој је већина људи гласала за Хилари Клинтон на председничким изборима у САД. Чим је објављено да је победио Доналд Трамп, група "Да, Калифорнија" интензивирала је напоре да оствари своју намеру.
- Калифорнија би требало да постане самостална држава, одвојена од САД - сматрају присталице ове кампање који су сковали и израз Калегзит по угледу на Брегзит (излазак Британије из ЕУ).
Многи наводе да је Калифорнија шеста највећа економија на свету и сматрају да би и самостална могла да буде велики глобални играч.



- Калифорнија је економски снажнија од Француске и има више становника од Пољске. Калифорнија може да се пореди са осталим светским државама, не само са онима у САД - наводи се на сајту организације на чијем је челу Луис Маринели.
"Вашингтон пост" је објавио текст о Маринелију, у којем истиче чињеницу да он живи ни мање ни више него у Русији, држави коју многи амерички званичници сматрају одговорном за хаковање мејлова Демократске партије и за пораз њихове кандидаткиње на изборима.
Његов циљ је да већ следеће године организује референдум и у ту сврху прикупља потписе.
Његов покрет није једини који жели самосталну Калифорнију, а у јануару га је ривалска Калифорнијска национална партија оптужила да је "Путинова марионета".
Маринели живи у Јекатеринбургу и каже да га сви стално питају зашто.
- И Барак Обама је рођен у Кенији, зар не? - нашалио се он.
- То што сам професор енглеског језика у Јекатеринбургу не значи да је у питању нека завера и да руска влада финансира наш покрет. Чињеница да сам учио руски језик на Универзитету у Санкт Петербургу 2007. или 2008. године не значи да познајем Владимира Путина, који је тамо дипломирао 1975. године - каже Маринели.



Маринели је рекао да је живео на релацији САД-Русија од 2007. до 2011. године и да је у том периоду упознао Рускињу којом се оженио. Са њом је дошао да живи у Сан Дијегу, али су уследили проблеми с визом који су им закомпликовали брак. Његова супруга је желела да посети породицу, али јој је истекла виза. Таман када се чинило да ће се ти проблеми решити, али да ће ако она оде у Русију, јој бити онемогућено да се врати у САД наредних десет година.
Зато је он одлучио да оде у Русију и тамо се запослио као професор енглеског језика. Међутим, када је требало да му се супруга придружи, њој је ипак забрањено да напушта САД. Тако да он тренутно живи у Јекатеринбургу, а она је остала заглављена у Сан Дијегу, каже Маринели.
Међутим, оно што је још занимљивије Американцима, јесте веза Маринелија и Александра Јонова, оснивача Антиглобализацијског покрета Русије, групе која популарише сецесионистичке покрете широм планете.
Јонов је наводно прошлог септембра организовао догађај у Москви који је спонзорисао Кремљ, а коме су присуствовали Маринели и други представници покрета "Да Калифорнија".



Јонов је рекао да је 30 одсто финансија за догађај добио од Кремља, али је негирао да је на било који начин финансирао иједан покрет из САД.
И Маринели је рекао да није добио никакав новац од Кремља, нити помоћ и рекао је да не жели да има дијалог са Путином.
Припремите се: Није довољно што је Русија изабрала Америци погрешног председника, сада је почела да разара саму Америку. Ако држава Калифорнија иступи из састава САД, чак и ако покрет за њено одвајање почне да јача, опет ц́емо бити криви ми. Макар се то може наслутити из текста Вашингтон поста, пише политички коментатор РИА Новости Дмитриј Косирев.
Како оцењује Дмитриј Косирев, текст је, ако се не рачуна уредно измишљање начина да се окриве Руси, веома интересантан.
Аутори „Вашингтон поста“ чак ни не покушавају озбиљно да се дотакну ове теме: због чега Америка не воли Калифорнију. Сами читаоци не дотичу се ове теме. Ствар је у томе што је у самој Америци то једна од оних ствари за које нису потребна објашњења.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА