Најновије

ИЗБОРНА МАТЕМАТИКА: Коме одговара гласање између два празника?

У наредних неколико дана биће познато када ће бити одржани председнички избори, а математички их треба очекивати око ускршњих и првомајских празника. Да ли и коме одговара гласање у овом периоду и утиче ли то на излазност бирача, а тиме и на резултате избора?

Датум избора? (Фото: Цесид)

Већ месецима се у српским медијима спекулише када би могли да буду одржани председнички избори. Датум који се до сада најчешће помињао је 9. април. Ипак, последњих дана пласирана је информација да постоји могућност да гласање за новог шефа државе буде одржано на Ускрс, 16. априла, док би други круг у том случају био заказан за 30. април, када почињу првомајски празници. Могуће је и да буду између Ускрса и 1. маја - 23. априла, када ће бити гласање у пет општина.
Странке опозиције, али и грађанска јавност, апеловала је на премијера Александра Вучића да председничке изборе не заказује за празнике, када грађани Србије традиционално одлазе на породичне излете или путовања у иностранство и дестинације по Србији. Владимир Пејић, директор агенције за истраживање јавног мњења "Фактор плус", каже да би одржавање председничких избора у време празника нарушило регуларност избора, јер значајан број гласача вероватно не би изашао на биралишта. - У време Ускрса или првомајских празника велики број грађана није код куће. Чак и онима који јесу није до избора. Излазност би у том случају била далеко мања. Ако би на пример у нормалним условима на биралишта изашло 60 одсто бирача, за празнике би тај број био далеко мањи, можда и до неколико стотина хиљада. Ипак, не мислим да је реално да први круг председничких избора буде заказан за Ускрс - наводи Пејић. Он, међутим, појашњава да је погрешна претпоставка да би у том случају на губитку били само опозициони кандидати. - Тешко је проценити ко би тиме био на губитку. То је коцка и тешко да од тога може да профитира једна страна, а да другој буде нанета штета. Мања излазност може да онемогући победу кандидату СНС-а у првом кругу. Све зависи колико је диспциплиновано бирачко тело - истиче Пејић. Да одржавање избора за Ускрс не ремети битно излазност, а тиме ни резултат, сматра Ђорђе Вуковић, програмски директор Цесида. Он каже да постоје два доминатна мотива за излазак грађана на биралишта. - То су важност и неизвесност избора. Они предоминантно утичу на број грађана који ће се појавити на биралиштима, а све остало има значајно мањи утицај. Онај ко жели да гласа може да то учини и у месту у којем ће бити на дан одржавања избора. Важно је само да се пријави. Са друге стране, за време празника значајан број студената враћа се својим кућама и на тај начин може да буде повећана излазност - каже Вуковић. Он такође наводи да, уколико се полази од претпоставке да одржавање избора за празнике смањује излазност, то не може да нашкоди само опозицији. - То може да буде само алиби опозиционим кандидатима, јер и међу бирачима Александра Вучића има оних који воле да путују и који имају новац за то - истиче Вуковић. Осим поменутих датума, у игри је још један - 23. април. За тај дан председница Скупштине Србије Маја Гојковић заказала је локалне изборе у пет општина - Зајечару, Оџацима, Врбасу, Косјерићу и Ковину.У таквим ситуацијама најчешће се републички и локални избори обједињавају, како би бирачи били додатно мотивисани да изађу на биралишта. Коначну одлуку премијер и лидер СНС-а Александар Вучић, мора да донесе најкасније до 3. марта, када по закону истиче последњи рок за распивање председничких избора. Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА