Најновије

ФРАНЦУЗ ЖЕЛИ ДА ЦЕО СВЕТ ВИДИ ИСТИНУ: Срби на Косову живе као у логору али се никада не предају!

Цео свет ће ускоро видети истину о томе колико тешко живе Срби на Косову и Метохији, а најзаслужнији за то је оснивач хуманитарне организације „Солидарност за Косово“ Арно Гујон.

Срби на Косову (Фото: Јутјуб)

Овај Француз, који годинама живи у Србији и уз помоћ више од 10.000 донатора из Француске на све могуће начине помаже Србима у косовским енклавама, шест месеци је са тројицом професионалних документариста из Француске радио на филму о Србима на КиМ. О својим свакодневним животима, проблемима и надањима говорили су мештани српских енклава, свештеници и монаси, а све то без политике и крупних речи. Документарац ће премијерно бити емитован следећег месеца на једног угледној француској ТВ.
Гујон наводи да Срби на КиМ живе веома тешко.

- Немају посао, немају где да продају оно што произведу на својим њивама. Безбедносна ситуација није добра. Има доста крађе стоке, а понекад и напада на људе. Откада сам први пут дошао, тек се мало, али недовољно, променило набоље. Очекивали смо да ће се 12 година касније све смирити. Не да ће тећи мед и млеко, али да бар неће бити проблема међу комшијама - прича Гујон и додаје: - Људи живе, дословно, од данас до сутра. Али храбри су и не предају се. Они рађају много деце и то је највећи знак наде. Неће попустити, а на нама је да их не напуштамо. Он посебно истиче да је Црква на КиМ стуб на који се ослања цео српски народ: - Без Цркве мислим да више не би било ни Срба на КиМ. У сваком манастиру и цркви људи налазе и наду и веру и жељу за опстанком. Наравно, и Цркви као институцији је тешко, али успеће да одоли изазовима. А са њом и Срби. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА