Најновије

Народ вас је прокужио

Жао ми је што нисте могли синоћ видјети како се Додик понашао - мекан као памук, код странаца је мањи од маковог зрна, а испред новинара се разгоропади, глуми шерифа -казао је Црнадак, министар иноземних послова БиХ и члан врха опозиције у Српској, опозиције која себе назива Савез за промјене .

Емили Влајки (Фото: УНС)

Пише: Емили Влајки Ви тврдите како је предсједник Републике Српске снисходљив и мањи од маковог зрна пред странцима.
А ја вас питам.
Како то да га ти исти странци не подносе? Због чега га нападају читаво вријеме? Зашто му изричу међународне санкције? Зашто редовито шаљу извјештаје Савјету Сигурности УН о њему као о рушитељу овога и онога, свега и свачега? Зашто, све чешће, не желе с њим да имају икакве контакте? Зашто толико мрзе „ снисходљиво маково зрно“ које, да је такво, не би требало да икоме нашкоди. Кад је већ толико „снисходљив“, а они воле снисходљиве, оне који се плаше и који се дају поткупити, што га не тетоше, не ушушкају у хвалоспјеве као што то раде са којекаквим биједницима, политичарима широм свијета?
Ви тврдите како је предсједник Републике Српске још мањи од маковог зрна.
А ја вам велим.
То „маково зрно“ се успротивило највећим свјетским моћницима. То је „маково зрно“ учинило да читав свијет прича о Републици Српској. Продрмало је Вашингтонске и Бриселске бирократе. Иницирало је низ бунтовних ствари. Међу њима и један успјели референдум којег су еуроатлантски моћници настојали по сваку цијену спријечити. Они се и даље плаше сваке његове иницијативе, неког новог референдума. Уздрмао је сарајевску фундаменталистичку чаршију, њихове паралелне исламистичке структуре које подништавају оне уставне, структуре које хоће да буду владајуће у читавој БиХ.
Чак и званичници Србије, за вријеме Додиковог мандата, истичу да би њихова земља тешко опстала да није Републике Српске. 
Ви тврдите како је он крив за постојеће економске и социјалне проблеме.
А ја вам велим.
Точно је да у Републици Српској има и криминала и корупције и незапослености и сиве и црне економије. Има и много тога лошег што се ради у његово име. Али гдје тога нема, посебно у регији. Притом не релативизирам. Јер он очито није крив ни за разбијање Југославије нити за рат у БиХ који ју је економски уништио. Није крив ни за пљачкашке приватизације друштвене имовине. Ни за фантомска пљачкашка предузећа, док није био на власти, која су нестајала првом приликом и која су дужна заједници цирка милијарду марака за неплаћене порезе. Није крив ни за економску свјетску кризу, ни за поплаве. Како смо се могли борити против свега тога?
Точно је, међутим, да је он предсједник Републике и да има командну одговорност за све лоше (као и добро) што се догађа на економском и социјалном плану. Точно је, међутим, да је он до сада више био склон компромисима него енергичном растјеривању онога што није било добро.
Што било да било, има једна истина коју не желите да видите. Све док се не вратимо на изворни Дејтон, или на неко слично уређење, ми се у Републици Српској не можемо економски и социјално опоравити. Поврх тога, ми смо протекторат, полуколонијална земља коју свјетски капитал, као и другдје у свијету, гази, експлоатира, демонизира и уцјењује.
Ви тврдите, да је предсједник Републике Српске огрезао у аферама.
А ја вам велим.
Ви сте типичан случај за психоаналитичку обраду. Ви му подмећете све и свашта, од „килограма злата“, до припремања државног удара против предсједника владе Србије!
Уствари, када се боље сагледа ваш случај, ви који се улизујете странцима и исламским фундаменталистима, рушећи српско јединство, ви сте несретници из Фројдове типологије личности. Ви би жарко жељели да будете као предсједник Републике. Ви сте анонимуси за које нитко никада не би знао да није њега. Само уз његово име ви добивате неко значење. Али, ако је он „зрно грашка“, ви сте невидљиви јер се ваша величина мјери једино у микронима.
Није доказано да он неће у једном тренутку поклекнути. Он је само човјек, а има против себе вас, „међународну заједницу“ и мангупе из властитих редова. Добро је до сада и издржао. А оно што вам највише смета, то је што је већина народа уз њега.
Ви се сада трсите да будете као и он, истичући гротескно ваш национализам.
Али, народ вас је прокужио. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА