Најновије

Завршен шаховски турнир ПЕП 2017: Освојене три норме

У просторијама Шаховског клуба „Београд“ јуче је завршен међународни шаховски турнир „ПЕП 2017“ који је игран у организацији шаховских клубова „Јелица ПЕП“ и „Београд“, а под покровитељством Високе школе за пословну економију и предузетништво из Београда.

ПЕП 2017 (Фото: Правда)

Одиграно је укупно 100 партија у 10 кола са великим процентом одлучених партија, чак 62%! Освојене су и три међународне шаховске норме. Милош Рогановић је освојио своју трећу норму за велемајстора и тиме испунио све услове за добијање ове највеће шаховске титуле. Прву норму за велемајстора је освојио и црногорски репрезентативац Лука Драшковић. Милован Ратковић је испунио све услове али за титулу интернационалног мајстора. Последња кола обично нису борбена али то не важи за овај турнир. Брзи реми је склопљен само у партији Великић – Чоловић, а у свим осталим партијама се играло као да је почетак турнира. Прву победу је забележио Рогановић. У последњој партији он је и симболично „оверио“ титулу велемајстора пошто је као бели био бољи од великана српског шаха, велемајстора Бранка Дамљановића. Турнир је завршио са одличних 8 поена из 10 партија што је најбољи појединачни резултат! У веома битној партији која би му донела интермајсторску норму Никола Потпара (Црна Гора) одбио је мирољубиву победу Бориса Маркоје (Словенија) да би касније претрпео пораз. За норму му је требала победа .Вук Ђорђевић (Јелица ПЕП) је како се турнир приближавао крају играо све боље и боље. Савладао је Бахадир Озена из Турске и тако поправио свеукупни утисак. Обрнута ситуација се дешавала са Михајлом Радовановићем (Јелица ПЕП) који је први део турнира одиграо одлично али га је сустигао умор. Михајло је само два дана пре почетка овог турнира завршио веома напоран турнир у Грацу. јуче је од њега био бољи Алп Туна (Турска). 

Борбене ремије су склопили Милан Драшко (Црна Гора) – Марко Ненезић (Јелица ПЕП), Дениз Озен (Турска) – Александар Ковачевић (Новосадски ШК), Бобан Богосављевић (Јелица ПЕП) – Јадранко Пленча (Хрватска) и Јована Ерић (Јелица ПЕП) – Милован Ратковић (Елемир).  Иван Мартић је цео турнир остајао међу последњима. Поновило се то и ово вече. Пружио је сјајан отпор Луки Драшковић коме је победа била неопходна да обезбеди норму. Одличним финишом од 5 победа из 5 последњих партија Лука Драшковић је испунио свој циљ – велемајсторска норма!Посебно вреди истаћи одличну игру женског интернационалног мајстора Јоване Ерић, чланице ШК „Јелица ПЕП“ која је пружила јак отпор шахистима и освојила 4 поена. Друга чланица ШК „Јелица ПЕП“ Адела Великић је играла испод својих очекивања али имајући у виду да је пре подне проводила на Електротехничком факултету који студира, а после подне играла партије и по пет сати верујемо да је ово само пролазни резултат који ће се брзо заборавити. Организатори и покровитељ су најавили да ће овај турнир постати традиционалан  и да ће и даље водити бригу о шаховском усавршавању и напредовању најталентованијих младих шахиста Србије. Ускоро се могу очекивати и нови шаховски догађаји.

Резултати 10. кола

Појединачни учинак Тим А:

Појединачни улинак Тим Б:

Екипни резултат:

Екипа А – Екипа Б      51:49 (13:7 у меч поенима)

Званичан веб сајт турнира – Вечити шах (www.perpetualcheck.com).

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА