Најновије

Вучић: Чудно што Тачи прети оставком

БEОГРАД - Премијер Александар Вучић најавио је да ће на седници Савета за националну безбедност државни врх добити информације надлежних служби о догађајима на КиМ.

Александар Вучић (Фото: Синхуа)

Он је оценио оценио да је "веома чудно" што је председник Косова Хашим Тачи својом оставком условио формирање косовске војске.
Вучић је после обиласка Фабрике сложених борбених система у Великој Плани казао да није у стању да разуме зашто би неко у Приштини толико журио са нечим попут формирања оружаних снага, а што би како је рекао, могло да одведе цео регион у хаос. 
"Чудне ствари се дешавају, нешто крупно се мења на светској политичкој позорници. Ствари су компликоване, наш посао је да у тим условима пронађемо најбоље решење а то је наставак разговора, очување мира и стабилности", рекао је премијер новинарима. 
То показује да се нешто крупно мења на светској политичкој позорници. Нисам сигуран како све то да тумачим. О томе сам разговарао са председником Николићем и то сам му и рекао пре претпоследњег сусрета са Албанцима у Бриселу", рекао је Вучић. 
Он је истакао да је све то чудно, јер косовски Албанци нису никада ништа радили без подршке доброг дела међународне заједнице. 
"Нисам у стању да разумем зашто би неко у Приштини у овом тренутку био толико нервозан да негде хита и жури, а што би могло цео регион да одведе у катастрофу", рекао је Вучић. 
"Они сада кажу 'вратите Српску листу'. Добро. Врати се Српска листа, и шта онда? Као да Српска листа онда гласа. Па, чак и ако не гласа, они ће да тумаче да је њено присуство у скупштини било довољно да би се изгласала војска Косова", оценио је и истакао: 
"Неће то Срби да подрже. Неће и никада разговора о томе није било и не можете на силу да намећете неку тему која је немогућа за нас". 
Вучић је додао да је Београд до сада испунио 90 одсто договореног током Бриселског дијалога, као и да жели наставак дијалога са Приштином. 
"Верујем да ћемо поново разговарати и отворити теме од заједничког интереса за све нас, а то су аутопутеви, пруге, царинска унија. То је важно за будућност. Ако успемо да се договоримо око царинске уније уверен сам да ће спласнути те страсти, онда више ником неће падати на памет да упада у политичке авантуре", рекао је Вучић. 
Вучић је новинарима у Великој Плани казао да је "мудро" што председник Србије Томислав Николић није сазвао седницу Савета за националну безбедност "дан за дан" после резолуције Скупштине Косова којом се позива на прекид Бриселског дијалога до ослобађања Рамуша Харадинаја из притвора у Француској и његовог повратка на Косово. 
"Добићемо информације шта се дешава на Косову и Метохији и у окружењу. Убеђен сам да ћемо дипломатским средствима очувати мир и стабилност, али добро је да сви државни органи знају шта им је посао, како да сачувају земљу", казао је премијер. 
Председник Србије Томислав Николић сазвао је седницу Савета за националну безбедност за понедељак, 13. март због најаве Приштине о формирању војске Косова и захтева скупштине Косова за прекид Бриселског дијалога. Николић је у саопштењу навео да је седницу сазвао "како би се у новонасталим околностима размотриле све опције да би се мир и стабилност сачували на најбољи могући начин". 
Скупштина Косова усвојила је прошлог четвртка Резолуцију о безусловном ослобађању лидера Алијансе за будућност Косова и бившег премијера Рамуша Харадинаја у поступку који се против њега води у Француској, поводом захтева Србије за изручење на основу оптужнице за ратне злочине извршене на Косову 1998. и 1999. године. У резолуцији се поред безусловног ослобађања Харадинаја захтева да се дијалог између Косова и Србије о нормализацији односа замрзне до ослобађања Харадинаја и његовог повратка на Косово. 
Седница Савета за националну безбедност почеће сутра у 13 часова у згради Председништва Србије. Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА