Најновије

НАМАЗАНИ ШИПТАР! Тачи нуди оставку да би избегао суђење за злочине ОВК над Србима?!

Ако на овај начин оде са власти, остаће запамћен као човек који је хтео да заокружи државну политику, а биће остављен на миру у процесу пред Међународним судом за кривичне радње током и после рата.

Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Иза најаве оставке Хашима Тачија, председника Косова, да ће поднети оставку ако не буде усвојен нацрт закона о „Војсци Косова“, могао би да стоји његов договор са међународном заједницом да се елегантно повуче са функције и избегне кривично гоњење пред Специјалним судом за ратне злочине.
Ово је као могућност изнео политички аналитичар из Приштине Бехљуј Бећај, који каже да је то једна од три могуће опције.
Бећај верује да је ово и добар повод да Тачи на овакав начин оде са функције, што је свакако, напомиње саговорник, за њега боље него да иде путем Међународног суда. Ово је, наставља он, и добар маневарски потез, да остане упамћен као приниципијалан председник који држи до своје речи, дакле „бесе“, да ће поднети оставку уколико се питање трансформације КБС не заврши на начин на који је он то замислио. Оно у шта, међутим, саговорник највише верује је следеће:
„Ово је могуће једна заједничка ујдурма између међународне заједнице и њега да он на овај начин оде са власти, да остане запамћен као човек који је хтео да заокружи државну политику и да буде остављен на миру у процесу почетка рада Међународног суда за претпостављене кривичне радње током рата и после њега.“
На питање да ли би се Тачијева оставка одразила негативно на политичку ситуацију на КиМ, Бећај одговара тако што каже да би „било негативно да он остане и да игнорише међународну јавност“, посебну оне који су допринели да се дође до оваквог стања у смислу конституције државе, а не у смислу ескалације организованог криминала.
„Најава Тачијеве оставке је амбивалентна. Ако не прође његов предлог он би остао упамћен као човек који се држи речи и који је са функције отишао због такозваних високих принципијалних, националних и државних разлога. Ако његова намера прође, Тачи ће инвестирати у себе, али ће, колико схватам, на своја плећа да натовари целу међународну заједницу која није спремна да прихвати такве промене“, каже Бећај.
Славко Симић, шеф посланичке Српске листе у парламенту Косова, каже да је Тачи заправо себи оваквом најавом дао аутогол. Он подсећа да су све утицајне земље запада Тачија упозориле да нема војске мимо Устава Косова, и без подршке мањина. Додаје да ће Тачи морати да одржи реч, ако је озбиљан политичар, и да поднесе оставку на место председника.
„Међутим, све је извесније да ће Тачи натерати Владу Косова да нацрт закона о војсци проследи Скупштини на гласање, а имамо и информације да је већ обавио неке разговоре са осталим мањинама у скупштини Косова како би добио подршку за тај пројекта. Уколико дође до усвајања тог закона у скупштини, ми у томе нећемо учествовати и поднећемо тужбу уставном суду Косова“, каже Симић, напомињући да овога пута Срби имају и подршку Америке и међународне заједнице и НАТО-а.
Он истиче да је очигледна политичка нетрпељивост и разлике које постоје у владајућој коалицији између странке Исе Мустафе и Хашима Тачија и да је готово уверен да ће доћи до ванредних парламентарних избора.
„Чињеница је да због недостатка подршке за овај закон у међународној заједници, може доћи и до тога да остале албанске странке изгубе поверење Запада ако подрже Тачија у својим намерама, а то им не иде у прилог“, верује Симић.
Саговорник напомиње да оваква политичка дестабилизација може лако да доведе до дестабилизације не само на територији Косова, већ целог западног Балкана.
Ненад Рашић, посланик у Скупштини Косова, сматра да је Тачи довољно искусан политичар, који није без неког резервног плана рекао да ће поднети оставку.
„Сви смо били изненађени помињањем оставке и врло је тешко оценити шта се иза тога крије. Технички, његова оставка би била лако решена јер се председник бира у парламенту. Међутим, политички то свакако водило ка неким озбиљнијим политичким тензијама“, сматра Рашић.
Извесно је да Тачију политички не одговара функција на којој се налази, јер осим што је према уставу Косова морао да поднесе оставку на место шефа странке, чиме је „изгубио“ контролу над одлукама које се доносе и у парламенту али и у партији, Тачи је дошао у позицију да буде „председник свих грађана“, што му ускраћује могућност да, што би се рекло, „говори оно што мисли“.
С друге стране, ако би дошло до ванредних избора на Косову, Тачијева странка није баш на цени, посебно што је Харадинајева Алијанса за будућност Косова „узнапредовала“ у рејтингу од када је Харадинај ухапшен. Без Тачија у кампањи готово је сигурно да његова странка не би била део будуће власти. С друге стране, није искључено да је Тачи заиста постигао договор са међународном заједницом да не буде гоњен због ратних злочина и да се на овај начин спрема за „политичку пензију“.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА