Најновије

ЕРДОГАН НАМ ШАЉЕ 3 МИЛИОНА ИЗБЕГЛИЦА?! Ево шта је одговор Србије ако се остваре претње турског председника!

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган запретио је да ће пустити све мигранте ка Европи, а ако се његова претња обистини Србија би била на удару 3.000.000 избеглица из те земље! Ако до тога заиста дође, Србија је спремна и да војно брани своју територију, кажу стручњаци.

Мигранти у Србији (Фото:Синхуа)

Ердоган је ову претњу упутио ЕУ зато што су неке њене чланице забраниле турским званичницима да присуствују политичким скуповима на њиховој територији. Он је оптужио Унију да се није држала обећања и није одобрила визну либерализацију за грађане Турске који желе да путују у Европу.
- ЕУ сада може да заборави на споразум о избеглицама којим смо се обавезали да ћемо задржати око три милиона миграната који желе да крену пут ЕУ - рекао је Ердоган у телевизијском обраћању.

Све је могуће

Министар за рад, социјална и борачка питања Александар Вулин каже да је Србија спремна да чува своју територију и сигурност грађана у случају доласка великог броја избеглица.
- Мигранти морају да прођу кроз Грчку, Бугарску или Македонију пре него што дођу до Србије. У случају рушења споразума између Европске уније и Турске Србија ће се наћи на удару већег прилива миграната. Али неконтролисан улазак миграната у нашу земљу свакако неће бити дозвољен - каже Вулин и истиче да ће Србија предузети све мере да очува стабилност у земљи.
- Да би се сачувала наша територија и безбедност становништва, као и до сада, надзираћемо и контролисати и бројност и кретање миграната кроз Србију - каже Вулин.
Стручњак за безбедност Орхан Драгаш каже да је сада сваки сценарио могућ и да претње турског председника нису наивне.
- Он је у последње време често доносио невероватне одлуке. Ове његове претње треба крајње озбиљно схватити. Србија, међутим, нема капацитете да прими чак ни у најкраћем транзиту толики број избеглица, нити то треба да ради. Европске земље које имају двоструке стандарде одвајају понижавајућа финансијска средства за Србију кад су избеглице у питању - каже Драгаш.
Ипак, он истиче да наша земља има капацитет да брани своју територију и границе.
- Србија је способна да одбрани своју територију, па чак и по цену да се војска придружи полицијским снагама у одбрани границе. На то свакако имамо право, уколико нагрну колоне избеглица - каже Драгаш.

Затварање целе руте?

Да смо спремни за сваки сценарио, потврђује и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, који каже да његова организација помно прати све што се дешава у вези с мигрантима.
- Србија је укључена у све механизме и размену информација са осталим земљама које су у склопу мигрантске руте ка Европи, укључујући и Турску. Турска је помало затегла односе са земљама Европске уније, а ми свакако нећемо дозволити да будемо на удару тих препуцавања. Ако се деси да Ердоган пусти већи број миграната ка Европи, ми ћемо бити спремни на то и проследити их даље, јер њима није циљ да остану у Србији, већ да се домогну Западне Европе - рекао је Цуцић.

Лазански: ЕУ може да врати милион досељеника из Турске

Мирослав Лазански, војни аналитичар, каже да не верује да ће се турски председник Ердоган усудити на такав потез, јер би у противном Европа могла да му узврати.
- Мислим да су то само претње Ердогана ЕУ, посебно Немачкој и Холандији, с обзиром на то да су те две земље недавно отказале митинге турског министра спољних послова који је требало да буду подршка турском референдуму. Ако би се Ердоган и одважио на такав потез, Европа би могла да му зада контраударац и врати у земљу више од милион досељеника из Турске - каже Лазански и додаје да ће Србија, ако затреба, појачати присуство полиције и војске на границама.

Иванишевић: Велики ризик Турске

Државни секретар у Министарству за рад и запошљавање Ненад Иванишевић каже да се нада да Ердоган неће повући толико радикалан потез и пустити три милиона миграната ка Европи.
- Ипак Ердоган зна да му је мигрантско питање једно од главних за прикључење ЕУ - каже Иванишевић.
А на питање да ли је солуција да због затварања мађарске границе мигранти крену преко Босне, он каже да није тајна да су мигранти већ почели да користе ту руту да уђу у Хрватску. Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА