Најновије

РУСИЈА СПРЕМНА ЗА НОВИ ФРОНТ: Ево где одбрану границе појачавају до максимума

Распоређивање јединица на Курилским острвима ради се искључиво ради заштите руске територије и није усмерено против било које државе, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на крају руско-јапанских конзултација у формату ‘2+2’ у Токију.

Руски ракетни комплекс на Курилским острвима (Фото: РИА)

“Та дивизија се формира већ последњих шест година. Она није усмерена против некога, већ искључиво ради заштите територије Русије“, рекао је Шојгу. Како јавља Спутњик, он је додао да ће Русија 2017. године у потпуности завршити формирање система ПВО како би заштитила своје ваздушне и морске границе. Руски министар одбране изјавио је да су се Русија и Јапан договорили о контактима на нивоу генераштаба стожера ради редовне сарадње.
“Реч је о мерама за повећање поверења, о контактима на нивоу генералштаба како би се редовно разговарало о питањима која се појављују код нас и код наших колега из Јапана“, додао је Шојгу.
Шеф јапанске дипломатије Фумио Кисиди је рекао да је руској страни изразио забринутост због распоређивања ракета и јединица на Курилима. Он се уздржао од “откривања детаља разговора” о овој теми.
“Али би желео рећи следеће: како би се из корена решило ово питање треба на најозбиљнији начин разговарати о закључивању мировног договора, између осталог и како би се испунила та одлучност коју су изразила двојица наших челника прошле године“, рекао је Кисиди.
За шефа руске дипломације Сергеја Лаврова, амерички систем ПРО, који се поставља у Азијско-пацифичком региону, је непропорционалан одговор на могуће пријетње из Северне Кореје.
"Скренули смо пажњу на озбиљне ризике који су повезани распоређивањем елемената глобалне противракетне одбране САД у Азијско-пацифичкој регији. Дали смо своје оцене које показују да ако се говори о борби против претњи из Северне Кореје, као стварање оваквог система ПРО, као и гомилање наоружања, није пропорционалан одговор“, рекао је Лавров на конференцији.
Сергеј Шојгу сматра да споразум с Јапаном о спречавању војних инцидената није изгубио важност и да данас нема сметњи за његово потписивање. "О том питању смо први пут разговарали 2013. године и ми смо га са пуном пажњом разматрали", рекао је Шојгу. По његовим речима, "након тога је дошло до паузе која не зависи од Русије".
Извор: Danas.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА